Scrisoare deschisa My Romania Community-Institutul Cultural Roman

0
685
Domnului Lucian Romașcanu, Ministerul Culturii,
Domnului Andrei Novac, Secretar de Stat,
Domnilor Senatori și Deputați ai României,
Vă adresez acest memoriu atât în calitate de reprezentant My Romania Community, una dintre cele mai active, longevive și relevante organizații românești din Marea Britanie, cât și în calitate de Cavaler, decorat de Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, în mandatul de ambasador al E.S Dan Mihalache. Această decorație reprezintă o responsabilitate și un angajament continuu pentru promovarea culturii române și a interesului național. În consecință, agreând mai multe voci din comunitate care sunt în asentimentul meu, mă simt obligat moral și dator să vă rog să vă gândiți dacă doamna Catinca Maria Nistor își poate îndeplini obligațiile și responsabilitățile mandatului având în vedere nu doar problemele de probitate morală, ci grave abateri profesionale și de la conduita unui diplomat, așa cum sunt stabilite prin Convenția de la Viena.
În activitatea constantă a organizației pe care o conduc, am interacționat profesional cu toate conducerile ICR Londra/ Romanian Cultural Institute in London din ultimii 8 ani. Menționez că am avut o colaborare excelentă și în regim pro bono, oferind sprijin logistic, tehnic și promovând evenimentele în rândul publicului britanic și, foarte important, autorităților locale. Relația partenerială cu ICR Londra a fost întotdeauna importantă, dar în ultima perioadă, o parte consistentă a comunității își exprimă dezamăgirea și se delimitează de ICR Londra. Vreau să vă remarc punctual, câteva aspecte, care justifică această poziționare:
– ICR Londra nu respectă agenda culturală: nu a celebrat Ziua Brâncuși pentru prima dată în istoria ICR Londra, Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, Ziua Lecturii. Ziua Culturii Naționale a fost marcată printr-un eveniment cu maxim 20 persoane în sală. De altfel, publicul e din ce în ce mai restrâns, evenimentele din ce în ce mai puține, iar dna directoare Catinca Maria Nistor este mai tot timpul absentă de la post.
-ICR Londra comunică eronat, cu greșeli de exprimare în limba engleză sau cu erori majore. Recent, comunică mai mult în limba română, deși evenimentele ar trebui direcționate către publicul străin, conform misiunii ICR Londra. Afișele conțin erori de scriere grave și sunt omise nume de muzicieni/artiști implicați. Mai mult, pagina de instituție este cenzurată, fiind transformată în platformă de promovare a directoarei, iar comentariile pertinente (nu scrise injurios, ci formulate într-un registru adecvat și corect gramatical) sunt eliminate. Vă pot atașa multiple dovezi în acest sens.
-ICR Londra face grave erori de protocol periclitând iremediabil relația României cu autoritățile britanice: la ultimul concert Enescu, la inițiativa și prin medierea My Romania Community, au fost prezente două notabilități locale în persoana doamnei Janet Mote, primar al districtului Harrow și a consilierei acesteia, doamna Anne Moore. În discursul introductiv, dna Catinca Maria Nistor nu a menționat una dintre notabilități și nu a precizat cine a venit cu inițiativa, asumându-și acest merit tocmai pentru că are o problemă gravă de imagine și încearcă să-și spele imaginea cu orice prilej. În acest sens, apar articole care au indicatorul ,,flux plătit.’’ La eveniment, s-a remarcat printr-o conduită inadecvată față de autoritățile britanice, prin întârziere, impolitețe și alte erori majore de protocol pe care le pot puncta și care au fost remarcate de toți cei prezenți. Tot ceea ce vă menționez poate fi verificat, toți cei prezenți au remarcat această conduită profund lipsită de diplomație, conduită care poate periclita relațiile comunității românești cu autoritățile locale britanice.
-ICR Londra nu este, așa cum dna Nistor, s-a exprimat ,,casa ei,” ci preluând sintagma nereușită, casa tuturor fiind o instituție publică, nu proprietate privată. Atitudinea insolentă, lipsa de competențe și interes față de mandat (dna Nistor a avut până acum 3 concedii în acest an din care au trecut nici două luni, o situație cel puțin stranie, iar aceste concedii au fost solicitate pentru a juca teatru în România după cum se poate vedea pe programul teatrului Metropolis sau pentru a fi prezentă la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (Berlinală) deși nu figurează în distribuție între primii 15 actori). Dna Nistor este fie actriță, fie diplomat, calități care nu se pot suprapune.
Având în vedere toate cele menționate inclusiv comportamentul din seara evenimentului din data de 1 Martie, vă solicit analizarea situației ICR Londra: este oportun, dezirabil, conform obiectivelor Dvs. să mențineți în post o asemenea persoană complet nepotrivită pentru această funcție?
Aduce un serviciu României și culturii române?
Poate să vă reprezinte cu cinste și onoare pe Dvs. după acele audieri în care a arătat că nu cunoaște ICR Londra și de atunci nu pare că a învățat deloc persistând în erori?
Dincolo de ce se menționează în presă, deși grav, notele mele vizează activitatea profesională și diplomatică a acesteia, nu problema locativă sau procesele în curs din țară.
Eu nu pot accepta o astfel de situație și mă delimitez de ICR Londra, am anunțat formal și la întâlnirea din data de 20 februarie, cu reprezentanții Ambasadei României la Londra, că solicit public demisia dnei Nistor sau demiterea ei de către instituțiile care au propus-o și o girează în continuare, cu riscul unor prejudicii de imagine mari pentru România și chiar cu riscul unui conflict diplomatic.
Cu aleasă considerație,
Cristian Stîncanu, reprezentanți și voluntari My Romania Community
Sursa: Facebook Cristian Stincanu