Pierdere grea pentru Serviciul Roman de Informati

0
729
Astăzi general-maior în rezervă Ion Ștefănuț a trecut la cele veșnice.
Rămân în urma sa succese pe care le cunosc doar puțini dintre colegi, precum și un spirit care este prezent astăzi în toți cei care formează corpul Brigăzii Antiteroriste.
General-maior Ion Ștefănuț era o personalitate puternică, un spirit acut, analitic și perfecționist, atât cu echipa, cât și cu propria persoană. Nu accepta jumătăți de raționament, frânturi de adevăr sau opinii în locul relatării acute. Domnul general era maestru în arta dialogului, negociator în cadrul unor situații complicate și analist realist al unor evenimente care au schimbat fața lumii. Domnia sa a fost un interlocutor de primă mână pentru servicii de informații din întreaga lume, câștigându-și deseori parteneri valoroși din rândul unor critici acerbi.
Pe de altă parte, Noni, așa cum era cunoscut de generația sa, era o persoană caldă, un monument de cultură, o personalitate enciclopedică și un om cu un grozav simț al umorului.
General-maior Ion Ștefănuț va continua să inspire generații întregi de tineri ofițeri ai Brigăzii Antiteroriste și ai SRI.

O veste ca un traznet a cazut in aceasta dimineata. Figura emblematica a Brigazii Antiterioriste a SRI, generalul Ion Stefanut, a murit fulgerator, in urma unei operatii complicate pe cord.

Operatia fusese calificata drept foarte dificila si doctorii i-au explicat pacientului complexitatea cazului si posibilele consecinte.

Generalul a decis sa-si asume riscul. Doctorii au fost nevoiti sa faca 3 proceduri de by-pass si sa adreseze chirurgical o valva. La cateva ore dupa operatie, imediat dupa miezul noptii, inima lui Ion Stefanut a incetat sa mai bata.

Avea 69 de ani.

Generalul Ion Stefanut a condus timp de aproape 20 de ani o componenta esentiala de securitate nationala. Brigada Antiterorista a trebuit sa fie reconstruita, pastrand tot ce era bun si folositor din experienta USLA. Eliminand, in acelasi timp, practicile fostei Securitati.

In doua decenii de comanda, generalul Stefanut a coordonat actiuni antiteroriste in Romania, in spatiul aliat si in Orientul Mijlociu. Despre cele mai multe dintre ele, nu se va putea scrie niciodata. Generalul duce cu el in mormant secretele unei munci cu totul speciale.

A fost cel care a dus Brigada Antiterorista pana la nivel de Directie Generala in SRI – Directia Generala pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului.

Sub comanda sa, Brigada Antiterorista a fost medaliata pentru succese importante intr-un domeniu foarte sensibil. Cele mai importante distinctii au fost cele primite din partea CIA, primele de acest gen din istoria unitatii.

Generalul Ion Stefanut este cel in mandatul caruia, la inceputul anilor 2000, s-au pus bazele unei cooperari structurate, institutionale, in domeniul antiterorist, cu aliatii americani. Centrul de Coordonare Operativa Antiterorista, supranumita Platforma, a fost infiintat si a devenit principalul instrument de cooperare in domeniul intelligence intre Romania si SUA.

Impreuna cu adjunctul sau, generalul Sorin Dunea, Ion Stefanut a dechis portile unei ample si benefice cooperari antiteroriste a SRI, in special cu partenerii si aliatii americani.

Generalul Ion Stefanut a fost un veritabil creator de scoala antiterorista, generator specialisti tineri si foarte competenti. Unul dintre ei conduce azi Brigada Antiterorista, generalul Dorin Radulescu. El este unul dintre cei care i-au purtat recunostinta. Altii, ajunsi mult mai sus, l-au mazilit din conducerea unitatii ce a reprezentat sensul vietii sale.

Dumnezeu sa-l odihneasca pe Generalul Ion “Noni” Stefanut !

Condoleanțe familiei, Dumnezeu să îl odihnească în pace.