Sifonare din banii publici pentru camarila politică – Episodul 3 „Poleiala” cu care se acoperă cei ce conduc Consiliul de monitorizare

0
30462

Pentru astăzi avem un subiect extrem de interesant și în același timp important pentru dumneavoastră, contribuabilii acestei țări, dar altceva care nu suportă amânare m-a făcut să mă reorientez. Așa că, în continuarea dezvăluirilor despre Consiliul de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, astăzi ne îndreptăm atenția exclusiv asupra președintelui Emanuel Gabriel Botnariu și vicepreședintelui Gheorghe Aștileanu.

Anual, Consiliul de monitorizare prezintă Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României și plenului acestuia un raport de activitate. Și pentru că este deja jumătatea lunii aprilie, dl. Botnariu a depus Raportul anual de activitate la Senat, iar acesta a și fost discutat și avizat favorabil în ședința de marți, 12.04.2022, a Comisiei pentru drepturile omului. Viteza cu care a fost pus în dezbatere acest raport ridică niște semne de întrebare cu privire la influența pe care Botnariu o are asupra comisiei. Și spunem asta pentru că Raportul de activitate pentru anul 2019 al instituției, deși depus în termen, a fost dezbătut de comisie abia la finalul anului 2020, când Botnariu a rămas fără mandatul de senator și trebuia să i se asigure și lui, în continuare, un loc călduț.

Și pentru că suntem curioși din fire, am căutat sursa acestei influențe pe care o are Botnariu și am ajuns la relația strânsă de prietenie dintre dl. Botnariu și doamna S.G.M., consilier parlamentar în cadrul Comisiei. Sursele noaste ne-au mai spus că, în virtutea relației care îi leagă de ani de zile, doamna consilier a făcut lobby intens pe la toți parlamentarii pe care îi cunoște (și nu sunt puțini) pentru avizarea favorabilă a raportului domnului Botnariu, din motive doar de ei știute.

Poate nu știți că, tot din cauza dnei. S.G.M. și a dlui. Botnariu, Senatul României este în litigiu cu fostul președinte al Consiliului de monitorizare, Florinel Butnaru, pentru că, spun gurile rele, cei doi prieteni au făcut „combinațiile” necesare să îl revoce din funcție pe Butnaru și să îi facă loc lui Botnariu. Frumos, nu?!

Domnule Ciolacu, în calitate de președinte al PSD, cum puteți să acceptați presiunile pe care le face dl. Botnariu asupra dumneavoastră, ca să dictați să se voteze favorabil Raportul de activitate al Consiliului de monitorizare pe anul 2021, și astfel, el să mai rămână un an președinte?

Așa cum vă spuneam, Emanuel-Gabriel Botnariu este acel individ care, printre altele, a fost demis din funcția de director al Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din București, care funcționa în cadrul Direcției de Protecție Socială a Consiliului Local Sector 2 București, același individ care, înainte de asta, a fost demis din funcția de director al Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca. Dacă nu ne credeți pe cuvânt, cercetați în presa vremii și veți găsi următorul articol, din anul 2005: https://jurnalul.ro/stiri/observator/scandal-baron-in-tara-bolnavilor-mintal-37152.html

Credeți că doar pentru organizarea unei expoziții cu obiecte pentru Paști realizate de către beneficiarii din centrele pentru persoane cu dizabilități, acest individ își merită locul și salariul generos plătit din banii noștri??? Nu merită! Și înțelegeți și dumnevoastră de ce, dacă vă uitați la ce face Botnariu și în zilele noastre: doar publicitate personală, ca să arate cât de uman este el în relația cu persoanele cu dizabilități. Oare a uitat replica halucinantă pe care a dat-o despre tinerii cu dizabilități la a căror bunăstare „veghea” din postul de director de centru în anul 2005, în articolul din Jurnalul.ro: „Ce, vreți să trăiască mai mult decât voi? Și așa au trăit mai mult decât prevedeau statisticile!”? Noi tindem să nu îl credem pe cuvânt, pentru că știți și dumneavoastră ce zice un vechi proverb românesc: „Năravul din fire, n-are lecuire”.

Cum arătam în episodul trecut, Emanuel-Gabriel Botnariu a venit la conducerea Consiliului de Monitorizare cu lecția învățată: remarcarea în mass-media trebuie să fie motto-ul activității de manager al acestei instituții. Numai că, atunci când vrei să vuiască despre tine televiziunile și site-urile, trebuie să fii sincer, corect, să știi ceea ce trebuie făcut în instituția pe care o conduci și să nu faci pe lupul moralist când știi prea bine ce „duci în spate”.

Un exemplu grăitor al singurului lucru pe care îl face în calitatea sa de conducător al Consiliului de monitorizare, acela de a beneficia la maximum de publicitate, este propagarea în mediul public a ideii că este medic psihiatru. În interviul dat site-ului 360medical.ro Botnariu a fost prezentat ca fiind medic psihiatru, președinte al Consiliului de monitorizare.

Botnariu nu a solicitat corectarea acestei mențiuni și nici nu ne-am fi așteptat să o facă, din moment ce el trâmbițează peste tot că este medic psihiatru și tot Senatul României a preluat această idee.

Să ne înțelegem, dupa absolvirea Facultății de medicină umană (cum scrie în CV-ul lui), nu poți profesa ca medic cu drept de liberă practică decât dacă ai rezidențiatul într-o anumită specialitate. Or, dl. Botnariu abia acum se specializează și conform aceluiași CV, începând cu ianuarie 2021, este rezident în specialitatea radioterapie la Institutul Oncologic București.

Dacă vă îndeamnă curiozitatea, puteți consulta Registrul Medicilor din România (disponibil la adresa https://regmed.cmr.ro/registrul-medicilor), unde îl veți găsi înscris cu mențiunea „Status: Inactiv Specialități: Nu are drept de practică”, probabil pentru că abia acum încearcă să ajungă medic specialist. Pentru a înțelege mai bine statusul domnului Botnariu este suficient să citiți legenda disponibilă pe site și veți afla că statusul inactiv reprezintă status acordat medicului membru al Colegiului Medicilor din România care nu îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea profesiei.

Dacă dl. Botnariu are specializare în psihiatrie ar trebui, poate, să facă dovada, sau măcar colegii de la PSD să-i solicite documentul cu pricina și să nu-l mai creadă pe cuvânt.

Ah, dar aveți grijă să nu cumva să vă aburească cu așa-zisele cursuri menționate tot în CV și care nu au nici o legătură cu specializările din sistemul nostru medical!

Și uite așa, fără sfială, privindu-te în ochi, sau în camera de luat vederi, te minte în față că este medic psihiatru. Domnule Botnariu, dacă ați fost șef la niște centre pentru persoane cu dizabilități, asta nu înseamnă ca v-ați specializat în psihiatrie! Consider că e cel puțin rușinos să deformați adevărul de asemenea manieră, doar pentru a obține niște funcții și nimeni să nu sesizeze!

Dar aruncând un ochi pe site-ul Consiliului de monitorizare am văzut că și vicepreședintele Gheorghe Aștileanu se simte mai cu greutate dacă se semnează „Prof. Dr”. Și tot din curiozitate îl rugăm pe dl. Aștileanu sau pe cei din PNL, partidul care îl susține, să ne lumineze și pe noi, contribuabilii, la ce universitate predă, pentru că din CV-ul domniei sale nu am aflat. Titlul de „Profesor doctor” presupune o activitate academică laborioasă, cu evoluție în timp, trecând prin toate treptele și gradele profesionale. Or, în cazul dlui. Aștileanu, faptul că are doctoratul într-un anumit domeniu (lucru de apreciat, de altfel) nu îi conferă în mod automat și dreptul de a utiliza titulatura menționată.

Nu mai vrem induceri în eroare. Vrem să știm și noi adevărata față a celor numiți în funcții publice de rang înalt, plătiți regește din taxele și impozitele noastre.

Acestea fiind zise, dacă sunteți ocupați cu gândurile voastre de zi cu zi, vă aduc aminte că ar trebui să fim mai vigilenți cu cheltuirea banilor noștri, taxe și impozite pe care le plătim fără să respirăm și să nu mai acceptăm să fim păcăliți de „poleiala” cu care se acoperă cei ce vor să conducă instituții publice.

Și, în tot acest context, cei doi domni așteaptă încrezători ca săptămâna viitoare, votul final din plenul Senatului României să le confirme menținerea în funcții, iar contribuabilii așteaptă să vadă dacă pentru încă un an PSD și PNL vor cheltui banii publici pentru camarila politică.