Au comandat pizza si au deconspirat cladirile din Moscova ale FSB

0
184

 

Pizza pentru specialiștii în conspirații din FSB

Începând din 2002, ofițerilor FSB le este interzis să comande produse și bunuri cu livrare la locul de muncă. De exemplu, în baza de date nu veți găsi adresa sediului central al FSB de pe strada Lubianka sau de pe Aleea Kolpacinîi, numărul 12, unde se află Serviciul USB al FSB, cunoscut sub numele de „forțele speciale Secin”. Cu toate acestea, au fost identificate câteva prsoane care au încălcat instrucțiunile oficiale. Cinci ofițeri ai serviciului de securitate au comandat peperoni pizza la adrea Bulevardul Vernadskogo, casa12, corp 4. În acest turn, se află Centrul Național Antiterorist al FSB, împreună cu o întreagă serie de entități secrete mascate sub titulatura de institute de cercetare închise.

Săptămâna trecută, Duma de Stat a Rusiei adoptat în primă lectură un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru scurgerile de date personale și utilizarea lor ilegală. Aceste măsuri, scrie The Insider , sunt îndreptate în principal împotriva jurnaliștilor de investigație. Însă, notează sursa citată, restricțiile vor avea un impact redus întrucât angajații serviciilor speciale își dezvăluie singuri datele în rețea, date care devin imediat disponibile oricărui utilizator de boți Telegram. De exemplu, ofițerilor FSB și GRU li se interzice să comande bunuri cu livrare la locul de muncă, dar nu toți rezistă tentației de a comanda pizza. Prin intermediul unei astfel de baze de date pentru livrări de pizza, The Insider demonstrează cât de ușor se obțin datele personale ale angajaților FSB, SVR și GRU.

Pepperoni pentru SVR

La Moscova există mai multe clădiri departamentale ale SVR, în care le-au fost oferite apartamente angajaților serviciului de informații externe. Printre acestea, de exemplu, se numără o clădire de pe Vilniusskaia 17, construită în 2002, unde 93% dintre apartamente au mers către serviciul de informații externe, iar 7% către Departamentul Municipal de Locuințe din Moscova. În tota,l locuiesc acolo 660 de oameni. În ianuarie 2011, clădirea a figurat în rapoarte ale poliției, când colonelul Ghennadi Ambarnov, angajat al biroului central al SVR, a căzut în mod misterios de la balcon, de la etajul 15.

 Blocul SVR de pe strada Vilniuskaia 17, din Moscova După cum arată baza de date „Livrări pizaa”, în casa locuiesc 65 de clienți, iar mulți dintre ei sunt în continuare angajați. Printre clienții obișnuiți s-a numărat generalul Andrei Liașkevici, din serviciul vamal, care i-a spus imediat curierului cele două numere de telefon ale sale și codul de intrare. Liașkevici a lucrat sub „acoperirea” de consilier al ambasadorului rus la Delhi și a supravegheat stația locală de informații externe. În 2012, rezidentul și-a șters toate conturile de pe rețelele de socializare, dar copii ale acestora au fost păstrate în alte baze de date cu locuitori ai Moscovei, „divulgate” pe internet. Astfel, pe unul dintre conturile șterse, printre prietenii lui Liașkevici se numărau Vladimir Havroșin (care a lucrat sub acoperirea de diplomat la Islamabad și Ottawa), Konstantin Zliogiostaev (reprezentantul comercial al Federației Ruse în Uzbekistan), Maxim Ternovski (consul general la Calcutta) și alții.

Andrei Liașkevici 

După India, Liașkevich a activat în aparatul central al SVR, iar apoi a fost detașat la Vamă și a ocupat funcția de prim-adjunct al șefului Direcției principale pentru combaterea contrabandei. Ca atare, șeful SVR, Serghei Narîșkin, este la curent cu toate procesele din departamentul vamal. Pe de altă parte, generalului îi place să acorde interviuri presei federale, dar este totodată nevoit să se prezinte în diverse instanță pentru dosarele în care se judecă activități ilegale din Serviciul Federal de Vamă.

Un ofițer al Direcției de Informații Științifice și Tehnice a SVR, Oleg Șugalei, s-a stabilit cu două etaje mai jos. I s-a prezentat curierului drept Vasili și i-a dat acestuia numărul de telefon de acasă și codul de la intrare.

Informații despre comanda lui Vasili Șugalei 

Șugalei a înființat firma Kessler Tecno Import, în Rostov-pe-Don, cu un capital social de o rublă, iar în 2001 a fost trimis în Israel la o sucursală a companiei Britannica Knowledge Systems (BKS). Potrivit descrierii BKS, compania „oferă o soluție integrată și cuprinzătoare pentru instruirea și gestionarea pregătirii în domeniul apărării, forțelor de securitate, aviației civile și administrării instruirii corporative”.

În 2005, Șugalei a lucrat în Tel Aviv ca manager regional în cadrul Grupului Internațional de Aviație și a colaborat cu American Airlines, Cathay Pacific, Bangkok Airways și Qantas Airways. Ulterior, el a devenit reprezentant în Rusia al companiei canadiene CAE, producătoare de aparate aeronautice și componente spațiale. În 2011, Șugalei a ocupat poziția de reprezentant al academiei britanice de aviație în Rusia, CSI și țările Baltice. În această calitate, el a vizitat Ulianovsk și a semnat un protocol de intenție între academie și Institutul de Aviație Civilă din Ulianovsk pentru deschiderea unui centru de pregătire a piloților pe aeronave Boeing-737. Conform informațiilor obținute de către The Insider, Șugalei a obținut cetățenia Israelului și locuiește acolo împreună cu soția sa, Nadejda.

În prezent, conform informațiilor furnizate de Șugalei în profilul său de pe LinkedIn, el lucrează ca manager regional pentru CAE și călătorește între Moscova și Madrid. După cum se poate observa de pe contul său, în acești ani el a dezvoltat numeroase legături în industria aviatică și comunică cu specialiști din SUA, Europa, Asia și Israel. De exemplu, cu câteva luni în urmă, l-a felicitat pe fondatorul și președintele TAL Aviation Group, Gideon Taler, pentru primirea premiului de „Erou al turismului”. The Insider i-a contactat pe câțiva cunoscuți ai lui Șugalei și i-a întrebat dacă știu despre viața sa dublă, dar nimeni nu a răspuns.

Printre alți clienți ai livrărilor de pizza din casa de pe Vilniuskaia se numără și 12 foști angajați ai rezidențelor SVR din Franța, Germania, Cehia și Birmania. Unii dintre aceștia încă se ascund cu grijă. De exemplu, o pizza cu șuncă, pui afumat și cârnăciori a fost comandată de un locatar misterios de la etajul 8, care a indicat în coloana cu „numele clientului”: рноувыепквксаргаву7неа. Am verificat numărul de telefon în baza de date a Inspectoratului de Circulație: proprietarul apartamentului s-a dovedit a fi „angajatul MAE”, Serghei Pavlovici Butenko.

Însă în apartamentul nr. 45 pizza cu ciuperci și capere nu a mai fost livrată deja de câțiva ani. Ultima comandă datează din 8 iulie 2017, iar după patru zile, clientul a decedat brusc. În acest apartament a locuit o legendă a spionajului extern – colonelul Serghei Rastorguev. Acesta este autorul a peste o sută de lucrări de vulgarizare a științei în domeniul informaticii, programării, criptografiei, protecției antivirus, războaielor informaționale, avatarelor și vitalizării, iar instrucțiunile sale metodologice încă sunt folosite în academiile SVR, FSB și de „diplomați” din GRU.

În clădirea 6, corpul 5, de pe strada Academika Anohina, unde au primit apartamente profesorii Academiei SVR, s-au dovedit a fi 22 de iubitori de pizza, iar alți 23 sunt pe Prospekt Prosveșenia 91, unde locuiesc majoritatea generalilor din serviciile secrete. În această clădire a primit locuință fostul șef al serviciului de personal al Direcției Principale a KGB, Anatolii Korendiasev – el l-a trimis pe Putin, întors din RDG, să lucreze „sub acoperire” la Universitatea de Stat din Leningrad. La „Casa Rezidenților” de pe strada Goncear, despre care The Insider a relatat recent , au comandat pizza cinci persoane. Desigur, nu toți acești clienți sunt spioni, deoarece apartamentele din clădirile de serviciu pot fi închiriate sau vândute, deseori acolo locuind rude, însă, așa cum a arătat verificarea The Insider, o parte semnificativă a amatorilor de pizza sunt actuali sau foști angajați ai serviciilor secrete.

Astfel, de exemplu, numărul său de telefon a fost lăsat de ofițerul Maxim Suvorov, din subdiviziunea specială a FSB, „Vîmpel”, și Alexandr Siromaha, agent special în cadrul „Vitiaz”.

Însă cei care s-au evidențiat cel mai mult în baza de date au fost profesorii și cursanții de la Academia FSB de pe Bulevardul Miciurinski, nr. 70. Aici au fost identificați 59 iubitori de pizza. Dintre instructori, apar Mihail Stepanov care, conform informațiilor The Insider, predă principiile conspirației la Facultatea de Contrainformații (de menționat că îi place nu doar pizza, ci a fost remarcat și drept client fidel la magazinul de alcool „Krasnoe i Beloe”), și instructorul de parașutism, Serghei Dudin. Din rândul cursanților academiei s-au remarcat Artur Boronin, care în prezent este activ în cadrul UFSB pentru Osetia de Nord și este implicat în diverse comisii antiteroriste, Petr Kliuev din Departamentul FSB pentru Districtul de Est al capitalei și mulți alții.

Studenții de la academie nu numai că învață principiile contrainformațiilor și conspirației, dar, amabili, își dau numerele de telefon și numele în anunțuri publice: de exemplu, Ivan Trofimov, care comandă pizza cu creveți, a postat un anunț de vânzare pentru un BMW; Roman, iubitor de pizza cu ton, a vândut un Acura MDX; studentul Artiom, fan de peperoni, a pus în vânzare un motor de barcă Suzuki, iar Serghei, care a comandat pizza cu creveți, porumb și măsline, a publicat un anunț de vânzarea a unui teren în regiunea Perm.

Pizza cu creveți pentru GRU

Și în GRU există restricții stricte privind livrarea de produse la locul de serviciu. Cu toate acestea, au fost identificate persoane care au încălcat instrucțiunile oficiale, mai ales în secretul Institut de Cercetare a Radioinformațiilor (Unitatea Militară 11135) de pe Bulevardul Svobodnîi. Am numărat nici mai mult, nici mai puțin de 34 de ofițeri-ingineri. Acest institut face parte din structura serviciului de radioinformații al GRU și se ocupă de codificarea comunicațiilor prin satelit. Locuitorii din jur se plâng că din cauza institutului au probleme cu rețeaua de telefonie mobilă.

În general, ofițerii din institut comandă pizza direct din birourile lor, folosind telefoanele de serviciu, dar nu toți. De exemplu, șeful departamentului, locotenent-colonelul Alexei Iancevski, care preferă pizza cu creveți sau cârnați picanți, apare în baza de date cu propriul său număr de telefon mobil. El a absolvit Academia Militară pentru Rachete cu Destinație Strategică Petru cel Mare și acum conduce o direcție secretă în cadrul institutului.

În afară de Institutul al 18-lea, comenzile pentru pizza vin și de la complexul de clădiri de locuințe ale GRU de pe Strada Grizodubova. De exemplu, au fost „descoperiți” Egor Iuhtanov, care se autointitulează analist independent al piețelor petroliere; Viaceslav Vorobiov, ofițer la cartierul general al GRU de pe Horoșevskoe Șosse, casa 76 „b”; elena Maslova, expert în comisia de licitații a GRU; Svetlana Pastușenko, care a activat anterior în spionajul cosmic la unitatea militară 12556 (Solnecinogorsk-7); Egor Vissing. Vissing are un hobby – airsoftul – și face parte din clubul ASG „Vostok”. În timpul taberelor, membrii clubului studiază tactica trupelor speciale din SUA și învață să tragă corect cu un lansator de grenadă asupra țintelor în mișcare.

Amatori bucătărie italiană au fost identificați și în clădirea FSO de pe Strada Novgorod, în sediul principal al Ministerului de Interne de pe Strada Jitnaia și în Administrația Prezidențială, în Piața Staraia. Asta, în condițiiloe în care și oficialilor din Administrația Prezidențială le este interzis să comande mâncare la adresa de serviciu, iar curierii sunt rugați să livreze pizza la monumentul eroilor din Plevna, aflat în apropiere.

 

 

 

 

 

@comisarul