Un student ceh a ucis 15 persoane cu o mitralieră într-un atac la o universitate din Praga

0
196

 

 

Poliția cehă a anunțat că au fost înregistrați morți și răniți în urma unui schimb de focuri de armă la o universitate din centrul orașului Praga, relatează BBC .

11 persoane, inclusiv atacatorul, au murit în schimbul de focuri, au precizat serviciile de urgență din capitala Cehiei. Nouă persoane sunt grav rănite, iar altele sunt rănite moderat și ușor, potrivit portalului ceh Seznamzpravy.cz .

UPDATE 19:24 Peste 15 persoane au murit în urma împușcăturilor de la universitate, a anunțat șeful poliției cehe. Atacatorul, David Kozák, era student la Facultatea de Arte a Universității Charles din Praga, adaugă el. Corpul fără viață al atacatorului a fost găsit la universitate, a precizat șeful poliției.

El confirmă, de asemenea, că 15 persoane au fost ucise și 24 au fost rănite în atac și adaugă că se crede că atacatorul a fost inspirat de masacre similare care au avut loc în străinătate.

Împușcăturile în masă nu au legătură cu terorismul internațional, a declarat reporterilor Vit Rakusan, ministrul ceh de interne.

UPDATE 19:02 Președintele poliției Vondrášek: „Poliția a primit informații la 12:20 că un tânăr de 24 de ani din satul Hostouň urma să plece la Praga, spunând că vrea să-și ia viața. La ora 12:45 am primit informații că în același sat a fost găsit un mort. Curând am aflat că era tatăl suspectului. Am aflat relativ repede că este student la FF și că ar trebui să țină o prelegere în strada Celetná la ora 14:00. La ora 14.59, primele informații despre atac au fost primite de primele patrule de la fața locului în câteva minute, răspunsul de urgență în 12 minute, iar la ora 15.20 am primit informații de la polițiștii implicați la fața locului că trupul neînsuflețit al atacatorului a fost găsit pe trotuarul din fața clădirii”.

A raportat masacrul pe net? Atacatorul a ținut un „jurnal” pe Telegram

Pe 9 decembrie, pe rețeaua de socializare Telegram a fost creat un canal sub numele David Kozák. Studentul cu acest nume este asociat cu împușcătura de la Facultatea de Arte, potrivit portalului ceh Seznamzpravy.cz .

„Acesta va fi jurnalul meu despre cum fac o școală”, a spus autorul în prima postare. A scris-o în rusă. El a spus că a fost foarte inspirat de Alina Afanaskinova, autoarea împușcăturii în masă din școala din Bryansk, care a ucis două persoane și i-a rănit pe alții pe 7 decembrie. El a adăugat că și el a vrut să se sinucidă.

„Întotdeauna am vrut să ucid, am crezut că voi deveni un maniac în viitor”, a mai spus autorul contului. Într-o altă postare, a scris că el urăște întreaga lume și vrea să provoace cât mai multă durere.

Ultima postare este datată pe 19 decembrie, când autorul scrie despre un țiuit insuportabil în urechi.

UPDATE 18:48 Guvernul de la Praga va organiza o reuniune de urgență în această seară, a anunțat televiziunea cehă.

 

 

 

 

 

@Comisarul