În ultima vreme asistăm impasibili la o escaladare a acestui nemilos fenomen unde aproape jumătate dintre victime sunt copii, iar restul sunt fete și femei. Toate aceste categorii sunt traficate sub ochii neputincioși ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, care din lipsă de personal, de pregătire în domeniu, nu face față realităților prezente.
România este considerată o țară de tranzit către Europa. Astfel, în ultimii ani, România a identificat anual între 500-900 de victime ale traficului de persoane. Însă, din nefericire în anul 2023 a crescut numărul de victime minore care au fost racolate tot mai frecvent pe internet și apoi supuse abuzului sexual în mediu online.
Datorită legislației precare, prescripția penală a condus la clasarea a zeci de cazuri de trafic de persoane.
Oare munca polițiștilor, psihologilor, a specialiștilor cine o plătește? Firește, noi contribuabilii.
Până și raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite a reliefat probleme majore în lupta contra acestui fenomen, acuzand corupția, insuficiența resurselor umane, etc.
De asemenea, în Centrele de Plasament s-au raportat cazuri de abuzuri și neglijență, iar Ong-urile se confruntă cu o lipsă acută de resurse financiare și de specialiști.
În ceea ce privește Agenția (ANITP), deși are atribuții importante pe hârtie, în realitate se limitează la acțiuni de prevenire și de distribuire de pliante.
În acest sens, rolul administrației locale este extrem de important: instituții ca DGASPC, POLIȚIE și MEDICI trebuie sa fie mult mai activi și să dezvolte programe de prevenție și de sprijin pentru asemenea categorii de persoane.