Steaua – CFR, derby-ul devenit o glumă

0
868

Chiar dacă Steaua – Dinamo e considerat „derby de România”, iar trioul granzilor e completat cu Rapid, e necinstit să sfidăm realitatea. CFR Cluj a fost în ultimul deceniu, confundat cu „era Paskany”, cea mai prolifică echipă din Liga I, cu un singur adversar care a ţinut pasul cu ea, Steaua. Nu şi de acum încolo.

Cele opt trofee interne câştigate de ardeleni din 2005 încoace, în comparaţie cu cele şase ale bucureştenilor, îi fac pe primii cei mai titraţi ai perioadei recente. Titlurile clujenilor din 2008, 2010 şi 2012 s-au întrepătruns cu cele ale Stelei din 2005, 2006, 2013 şi 2014. Doar „accidentele” Urziceni şi Oţelul le-au stricat palmaresul celor două, în rest nimeni n-a avut permisiunea să se implice în această împărţire aproape frăţească. Steaua şi CFR au jucat în ultimii 10 ani de 21 de ori una împotriva celeilalte, azi urmând să se consume al 22-lea duel direct. În ciuda faptului că CFR conduce la numărul de trofee, statistica e clar de partea Stelei. 11 victorii pentru roş-albaştri, 9 egaluri şi o singură victorie pentru feroviari, golaveraj 32-15. Nimeni nu poate uita lupta directă din sezonul 2006-2007, când Becali i-a furat CFR-ului cu doar două puncte locul de Liga Campionilor. Nici cea din anul următor, când Paskany i-a râs în barbă Stelei câştigând titlul şi accesul în grupele Ligii Campionilor, în timp ce vicecampioana a fost nevoită să treacă prin focurile caudine ale preliminariilor. De asemenea, luptele care cădeau până zone etnice datorită slobozeniei gurii lui latifnudiarului din Pipera, calmul iritant şi atât de înţepător al lui Arpad Paskany, şi arbitrajele scandaloase cu Balaj, Kovacs sau Tudor la centru, sunt toate istorie.

Ardelenii au o singură victorie cu „militarii”

Acest intro arată clar unde s-a ajuns: la un simplu meci între prima şi ultima clasată din campionat. Partida de diseară se desfăşoară ca o nuntă mută, fără fond sonor, cu „Războinicul luminii” la închisoare şi „ungurul” Paskany retras de pe scenă pe uşa din dos. Nici o ironie, nici o declaraţie acidă, ci doar tristeţe şi foame în Gruia, însoţită de ceva încrâncenare în Ghencea după ultimele două rezultate proaste. „E greu să mai motivezi jucătorii. Ce să le ceri în situaţia în care a ajuns echipa? Nu văd nici o şansă să se salveze de la retrogradare dacă nu îşi primesc punctele înapoi. Dacă retrogradează, intră în faliment”, crede Vasile Miriuţă, scăpat la timp de pe corabia în prag de scufundare. Totuşi, măcar din acest puncte de vedere, Steaua – CFR, de la 20:30, în direct pe Digi Sport, trebuie urmărit. Ar putea fi ultimul pentru mulţi ani.

Niciuna n-a marcat în 2015
Steaua şi CFR Cluj se află la poli opuşi în acest moment, dar ambele au cel puţin un punct comun: sterilitatea atacului. Dacă la băieţii lui Trică poate fi de înţeles acest 0-4 al returului, deşi golgheterul Tade este încă la echipă, roş-albaştri sunt datori vânduţi. „Ţucu-gol” e aşteptat să arate că n-a venit degeaba din Anglia şi că mai ştie cum se marchează un gol. Dacă nu el, poate Raul Rusescu, golgheterul Ligii I în 2013, acum un „Zorro” din Ghencea cu sabie neascuţită.