OAMENI CARE AU FOST-INGINERUL DUILIU SFINȚESCU

0
271

                                      OAMENI CARE AU FOST

                              INGINERUL DUILIU SFINȚESCU

 

 

 

PREAMBUL

Fiindcă mai nimeni nu s-a ostenit pînă acum să scrie macar cîteva cuvinte despre acest titan al ingineriei mondiale, îi voi prezenta, pe scurt, biografia precum şi uriaşa contribuţie la patrimoniul mondial al ingineriei în domeniul construcţiilor.

  PERSONALITATEA, ȘI OPERA

Duiliu Sfinţescu a început liceul în Bucureşti şi l-a terminat la Paris. Facultatea a făcut-o la Berlin şi a obţinut diploma în două ramuri pe care le-a completat cu teza de doctorat. A fost mebru fondator şi secretar  general al Convention Europenne de la Construction Metallique, organizaţie ce cuprinde 12 ţări europene, precum şi S.U.A., Canada şi Japonia. A prezidat numeroase comitete de specializare şi congrese ştiinţifice sau conferinţe personale (vorbea șapte limbi) în peste 140 oraşe de pe cinci continente.

A fost inovator în domeniul stabiliăţii elemetelor de construcţie şi a avut rol primordal în armonizarea mondială a normelor tehnice de construcţii. A fost membru fondator şi primul peşedinte al ,,Council on Tall Buidligs an Urban Habitat” organism inegrat în UNESCO. A construit a Hong-Kong la Cap d Aguillar, pe traseul cicloanelor sud-vestice, un imobil labortor care este şi astăzi un unicat mondial. A construit la Metz în Franţa, o instalaţie absolut originală de mare precizie care permite determinarea  cu precizie a efectelor oricăui tip de incendiu real asupra comportamentului componetelor de construcţie. A fost singurul european solicitat să colaboreze cu experţi americani în cadrul Academiei de Ştiinţe Americane la elaborarea unor investigaţii pentru reducerea dezastreor naturle de pe palnetă. Din 1973 a fost Doctor al Universităţii din Aachen.

În anul 2002,trecut la cele veşnice, la veneabila vrstă de 96 de ani. Şi la această vîrstă era încă preşedintele comisiei UNESCO Reducerea Dezastrelor. I s-au decernat numeroase  premii şi diplome interaţionale. A fost apreciat în întreaga lume pentru marile sale  merite în domeniul ingineriei în construţii. Însă ai săi, compatrioții, il ignoră fără nepăsare, în schimb venerează alogeni fără merite, pentru că aşa li se impune. Un alt cusur al societăţii româneşti postdcembriste este şi acela că neagă valorile româneşti autentice în schimbul nonvalorii şi al cosmopolitismului deşănţat.

  A fost un nationalist creștin orthodox care și-a iubit patria .

 

                                         PETRU Z DANCI

 

 

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentULTIMA DORINTA
Articolul următorSTATISTICI