O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

0
169

 

Majoritatea articolelor despre români sau România de pe Wikipedia engleză au fost rescrise de o rețea de useri naționaliști unguri, semnalează cineva pe reddit.

Aici veti gasi o descriere foarte detaliata despre modul cum actioneaza, si motivele pentru care fac acest lucru:

https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Administrators%27_noticeboard/IncidentArchive1073#User:Borsoka_and_User:Fakirbakir

Pe scurt, scopul lor principal se rezuma la a rescrie istoria ca sa se conforme teoriei ca romanii sunt imigranti nomazi veniti din sudul balcanilor prin al 12-lea secol dupa ce ungurii erau deja stabiliti, si ca nu au existat la nord de Dunare inainte de acest moment. Aceasta teorie se numeste teoria imigrationista.

Acest lucru este foarte important pentru ei. Se poate observa in toate editurile care le fac. Daca e orice mentiune de romani inainte de al 12-lea secol pe teritoriul Romaniei, o sterg sau o rescriu ca sa nu indice acest lucru.

Pe langa acesta, mai propaga tot felul de narative false despre romani. Ori incearca sa dea aparenta ca romana se trage dintr-o limba slava sau din albaneza, ori incearca sa rescrie evenemente istorice unde ei erau asupritori invers, ca fiind ei asupriti de romani, ori sa ii infatiseze pe romani ca talhari, suboameni, etc.

Lucreaza organizat si folosesc metode de a pretinde ca se conforma cu regulile Wikipedia. Adauga surse care le sustin teoria si sterg orice sursa care nu o sustine. Sursele lor sunt aparate ca fiind intotdeauna fiabile desi nu sunt, iar cele care contrazic teoria sunt intotdeauna speculative, nationaliste sau neacademice. Oricine incearca sa corecteze ceva inclusiv cu surse legitime isi vede modificarea imediat anulata de cineva din reteaua lor, sub pretextul ca e vandalism. Daca se ajunge la administratori, vin sa se apere unul pe altul.


Ce-i ingrijorator este ca inclusiv unii romani, crezand ca Wikipedia este o sursa fiabila, incep sa creada teoriile acestea si alte inventii anti-romanesti. Un exemplu de comentariu aici . u/cats_dogs_rain_dance a ajuns sa creada ca vlahii erau negri, fara sa isi dea seama ca ce citeste el a fost scris de un user nationalist ungur, CritiKende.


Hai sa luam ca exemplu articolul la care face el referinta si sa vedem de cine a fost scris:

https://xtools.wmcloud.org/articleinfo/en.wikipedia.org/Vlachs#tool-authorship

Observam ca recent sunt doi utilizatori foarte activi la editarea articolului. CritiKende si OrionNimrod . Ambii utilizatori unguri. CritiKende cand a facut primul sau edit la articol pe 31 ianuarie 2023 si OrionNimrod pe 6 aprilie 2023. La momentul de fata, 53.9% din tot textul articolului e scris doar de ei doi.


Ce au de zis? Ne uitam prin cateva din edit-urile lor recente:

CritiKende:

Mai sunt multe, le puteti vedea aici pe toate .

OrionNimrod:

Etc. Sunt foarte multe, si as sta o saptamana sa le descriu pe fiecare. Aici sunt restul.


Acesti doi useri fac parte din aceasta retea. Sunt multe conturi, si de multi ani fac asta. Daca intrati pe xtools sa vedeti cine editeaza orice articol popular despre romani, limba romana, originea romanilor sau istoria romanilor, veti vedea ca majoritatea au fost rescrise aproape in intregime.

Morala? Nu stiu. Aveti grija si nu credeti tot ce cititi pe Wikipedia.

Toate comentariile, care nu sunt puține, le puteți citi pe reddit .

 

 

 

 

 

 

@comisarul