Mai mult decât incredibil

0
885

Festivalul de film “Sunset” / Amurg / este în plină desfășurare în parcurile New York-ului. La mare căutare este Incredibles 2 (2018), care deține recordul box-office al momentului, un film mai mult decât incredibil, căci ne arată forță extraordinară la care a ajuns în America desenul animat. Filmul este produs de Pixar, un studio care continuă prestigiul bătrânului Disney. Cred că filmul animat nu mai poate fi concurat nici de superproducțiile americane, nici de filmele SF. El adună tot ce a cucerit cinematograful mondial, adăugând o calitate uluitoarte: viteză.

Brâncuși se întreba în urmă cu decenii: Ce definește civilizația actuală? Și răspundea: Viteză! Nu se gândea la desenul animat, dar acum putem spune că el a ghicit minunile pe care le poate face această artă. Densitatea inventiva, în special a gagurilor, este uluitoare, frara concurență. Este vorba aici de forțe greu de imaginat, căci sute de artiști și tehnicieni lucrează la o astfel de producție. Și să ne gândim numai la devizul acestui film, care a fost de 200 de milioane de dolari, iar la capitolul încasări are un box-office amețitor: 1. 243 bilioane de dolari!! Prima serie a acestui film a fost realizată în anul 2004, de același regizor Brad Bird, încurajat de un box-office de 633 milioane de dolari.

Incredibles are o idee care a ajuns clișeu: luptă dintre forțele binelui și cele ale râului, cu victoria finală a binelui. Schema basmului clasic. Important însă este felul cum a fost realizată această schema. Aici este vorba despre o familie care salvează omenirea. Familie însă de supereroi, dotați cu calități excepționale, precum Bob Pârr, capul familiei, supranumit Mr. Incredibile, de o forță herculeana, cum dovedește în pregeneric, când se luptă cu un gigantic sfredel, care distruge clădirile și bisericile orașului, apoi Helen, soția să, supranumită Elastigirl, fiindcă are calitățile Omului-păianjen, se modifică precum un elastic, și cei trei copii ai lor, foarte dotați, o față mai mare, Violet, un băiat, Dash, și un prunc de câteva luni. Celor cinci li se alătura și Lucius, un om de cluoare, care este prietenul de casă al familiei și care are puterea de a îngheța totul, el e supranumit Frozone, fiindcă este un fel de Frozenman, care luptă cu răul pe o cale foarte orignala, înghețând totul în calea dușmanului.

Întotdeauna am spus că America este o țara a copiilor, a copiilor superdotați, că viitorul acestei țări este asigurat. Dar aici, în film, avem un prunc supradotat, un bebeluș miraculos, în stare să ucidă dușmanul numai cu privirea. Din ochii lui țâșnesc două jeturi de laser, cu care tatăl Bob mitraliază dușmanul. Și are o teribilă capacitate ludică, implicit capacitatea de a se multiplică sau a se transformă în difertie personaje, mai ales animale. Jack-Jack, cum i se spune bebelușului, este un personaj supranatural. El face multe nebunii, este neastâmpărat, supraputerile lui se tot manifestă, e greu de stăpânit, nu poate fi potolit decât dacă i se da “cookie”, o mică prăjitură care îl face fericit. El își ajută părinții și îi scăpa din multe încurcături.

Încurcăturile sunt provocate de un cuplu diabolic, frate și soră, Winston și Evelyn Deavor, care au ideea să-i adune pe toți supereroii planetei și să facă o echipă e neînvins, cu care să controleze planetă, să ia în stăpânire omenirea. Winston este om de afaceri, CEO al firmei DevTech, mare suporter al supereroilor, implicit al familiei Pârr, pe care o atrage în afacere. Este un dedublat. Răul poartă adesea o masca bonoma. Și e pe cale să reușească, dar soră lui este geloasă pe Elastigirl și vrea să o anihileze. O atrage într-o capcană, o leagă fedeleș și îi pune niște ochelari speciali, datorită cărora nu-și mai recunoaște familia și ajunge să se lupte cu ai săi. Dar soră-hipnotizatoare, care conduce afacerea de la un pupitru cu ecran magic, pune și familiei lui Helen ochelari și nici copiii nu-și mai recunosc mamă. Ar fi ajuns să se distrugă reciproc, dacă bebelușul nu avea ideea de a distruge ochelarii hipnotici.

Luptă finală se da pe un supervapor, un fel de titanic miraculos, între familia Pârr și echipă de supereroi adunată de Winston. Luptele se dau pe uscat, pe apa, sub apa, în aer, fiindcă navă se transformă și într-un superavion dotat cu toate tehnicile unei drone, bătălia seamănă cu superproducțiile post-apocaliptice, cu excepția umorului realizat prin viteză gagurilor și a tăieturilor de montaj în manieră videoclipurilor. Totul este electrizant, ajungi la sfârșit să aplauzi din suflet această familie americană, care este felicitată de președinte că a salvat omenirea de un dușman periculos.

Grid Modorcea, Dr. în arte
Corespondență de la New York