Lecții de viață și zâmbete, după 83 de ani de viață. Elvira Dumitrescu, una din puținele femei inginer minier din România

0
494

Lecții de viață și zâmbete, după 83 de ani de viață.

Elvira Dumitrescu, una din puținele femei inginer minier din România

 

 

Intr-o lume care gonește dupa senzational, ne-am obisnuit sa facem lucrurile in viteza. Uitam sa ne oprim, sa ne zambim unii altora, uitam sa fim oameni zi de zi si nu doar la zile mari. Sa facem un exercițiu de imaginatie si sa ne gandim,cum ar arata aceasta lume daca in fiecare zi, ne parasim pentru cateva clipe gandurile noastre si am oferi cu titlu gratuit: zambete.

 

Elvira Dumitrescu, in cei 83 de ani de viata, a ales sa zambeasca in fata provocarilor vietii si zi de zi imprastie un zambet molipsitor celor din jur.

Viata ei ar putea fi oricând scenariul unui film jn care actiunea fericita a fost prezenta doar intr-o mica masura. Lectiile ei de viata, sunt in mod incontestabil inspiratie pentru noi toti. Nascuta in Basarabia, a fost nevoita sa alega drumul Romaniei in perioade tulburi. Nu a fost singura, a avut alaturi de ea iubirea mamei si mai presus de orice: credinta.

 

Una dintre putinele femei inginer minier din România

Ca formare este inginer minier, dar de peste 50 de ani lucreaza in cadrul unuia dintre cele mai mari laboratoare in construcții, fiind directoarea acestuia timp de 5 decenii.  Da, la aceasta varsta inca lucreaza si nu concepe viata fara a merge zi de zi la birou.  A avut multe provocari profesionale, ne-a facut mandrii peste hotare unde a fost invitata sa sustina conferinte in lumea constructiilor.

In tara si-a pus amprenta pe multe dintre cele mai mari lucrari din România. Printre incercarile efectuate pe materiale de constructii si direct pe constructii, a contribuit la realizarea: Metroului Bucuresti, Catedralei Mantuirii Neamului, Palatului Parlamentului, Aeroportului Henri Coanda dar si alte aeroporturi din tara (Craiova, Fetesti, Tulcea, Satu Mare), podului suprateran Basarab, podurile Pipera, Ciurel, Cernavoda, Sighisoara, diguri Constanta.

 

Ofera in dar mai departe, cunoasterea

A fost “formator de studenti” in cadrul Institutului de Mine din Petrosani, timp de sapte ani, avand  o profesie destul de profundă, care necesita calităţi speciale, din partea celui care o exercita. A reusit sa capteze atentia studentilor prezentand cursurile intr-un mod aparte si cu totul altfel. Fiecare curs prindea nuante de basm, caci asa erau descrise  modurile de formare a diverselor fenomene.

Si pentru ca iubeste sa ofere in dar din experienta ei, in cei peste 50 de ani de activitate profesionala a fost mentor pentru sute de oameni indragostiti de aceasta profesie.

 

Colectioneaza amintiri

A iubit nu doar profesia ci si experiențele de viata. Iubeste sa danseze Tango, calatoreste in lumea intreaga isi face noi prieteni si aduna amintiri.

Casa ei este transformata intr-un mic muzeu. In doua camere a adunat esenta a 83 de ani de viata. Colectii de clopotei din intreaga lume, produse tradiționale adunate din toate zonele tarii dar si o frumoasa colectie de pietre..caci aceasta este marea ei pasiune, la baza fiind inginer minier.