Ivan si Cecate de la Primăria Pantelimon

0
87

 

 

Firma patronată ani de zile de actualul viceprimar al orașului Pantelimon a primit de-a lungul timpului contracte de 4 milioane de euro de la primăria unde muncește politicianul. În acte, viceprimarul nu mai e la butoanele firmei, dar o investigație Context.ro a descoperit legăturile sale indirecte cu societatea care ia banii publici. 

Pe 11 septembrie 2023, compania TOP A-Z Concept a primit de la Primăria Pantelimon un contract cadru de peste 11 milioane de lei. Timp de patru ani urmează să curețe un corp al grădiniței de pe strada George Calinescu, nr. 51Calculele Context.ro arată că primăria plătește lunar aproximativ 49.000 de euro pentru curățenie.

La această licitație, firma TOP A-Z Concept s-a asociat cu Bepa Construcții Civile, o companie al cărei acționar a fost timp de cinci ani Viorel Cecate, actualul viceprimar PNL al orașului Pantelimon. Contractul a fost dat de o comisie din care a făcut parte și viceprimarul, care însă nu mai era acționar al Bepa Construcții Civile.

În schimb, Context.ro a aflat că soția acestuia a fost angajată TOP A-Z Concept, cel puțin în anul dinainte ca licitația să fie demarată. Potrivit declarației de avere depusă în 2023, pentru anul anterior, soția viceprimarului Viorel Cecate – Alina Cecate – a obținut 11.000 de lei în calitate de asistent manager la TOP A-Z Concept. O reprezentantă a firmei a declarat pentru Context.ro că a întrerupt colaborarea cu soția viceprimarului cu șase luni înainte ca firma ei să-și adjudece contractul.

ss1 dec

Sursă: Captură declarație de avere depusă în 2023 de viceprimarul Viorel Cecate

Acest contract a fost semnat la patru ani după ce Bepa Construcții Civile, fosta companie a viceprimarului, a obținut un alt acord cadru, de 9 milioane de lei, tot pentru curățenia sediilor instituțiilor de învățământ din oraș.

Firma în care era implicat viceprimarul, contracte pe bandă rulantă cu Primăria

În 2016, Viorel Cecate și soția sa au preluat Bepa Construcții Civile SRL, cu care timp de patru ani au primit contracte publice în valoare de 14 milioane de lei. Unul dintre contracte era pentru serviciile de curățenie ale mai multor clădiri, printre care și Grădinița nr. 1. Firma actualului viceprimar a curățat grădinița din 2019 până în 2023. Pentru aceeași grădiniță, în 2023 comisia din care făcea parte viceprimarul a acordat un nou contract de 11 milioane de lei. La primire nu mai era firma lui, ci compania de la care soția sa a declarat că primise salariu în 2022, în asociere cu fosta firmă a celor doi soți.

Viorel Cecate a fost consilier local în Pantelimon în două perioade, între 2008 și 2016 și din 2020 până în prezent. A devenit viceprimar al orașului în martie 2021. Potrivit ultimei declarațiii de avere, Cecate deține, alături de soție, 12 terenuri cu o suprafață totală de aproape 19.000 de metri pătrați, două case de locuit și un apartament, toate achiziționate prin contract de vânzare-cumpărare în Pantelimon. A mai obținut 50.000 de euro din vânzarea altor terenuri, în perioada 2022-2023.  

Cu șase ani în urmă, Cecate trecea în declarația de avere din 2016, depusă din postura de candidat la Senatul României, 3 terenuri, de 13.100 metri pătrați, un apartament și o casă, în Pantelimon

Viorel Cecate a intrat în PNL odată cu actualul primar Marian Ivan, în 2020. Ivan este primar în Pantelimon din 2008, fiind ales și pe listele PSD. Marian Ivan a fost cununat de cuplul Pandele-Firea

În 2020, Viorel Cecate intră în PNL și iese din compania Bepa Construcții Civile SRL, pe care o pasează lui Ion Dragomir, în vârstă de 74 de ani. Firma continuă să primească bani publici, însă mult mai puțini: un singur contract de aproape 800 de mii de lei până în martie 2021, când proaspătul penelist devine viceprimar.

Moment în care robinetul de bani publici pentru firma la care fusese acționar se deschide din nou: aproximativ 11 milioane de lei din contracte cu Primăria Pantelimon, unde Viorel Cecate are carte de muncă și participă în comisiile de licitații.

Am încercat să obținem un punct de vedere din partea viceprimarului Viorel Cecate și a primarului Marian Ivan, însă fără succes. Niciunul dintre cei doi nu a răspuns solicitărilor Context.ro, iar la primărie au fost de negăsit.

Shaormeriile firmei care face curățenie în grădinița din Pantelimon

Compania care face curățenie în grădinița din Pantelimon, TOP A-Z Concept, a fost înființată în 2021 de Maria Suciu, o femeie de 70 de ani care locuiește în Sectorul 3 din Capitală. Este unic asociat și administrator al firmei.

La cele două puncte de lucru ale companiei din Pantelimon am găsit, însă, două shaormerii.

La prima locație, pe un teren care aparține unei firme în care este implicat un fost consilier local PSD din oraș, shaormeria era închisă. În schimb, de la a doua adresă am obținut un bon fiscal emis de TOP A-Z Concept SRL.

Am sunat la numărul care apare în platforma de achiziții publice, dar nu ne-a răspuns Maria Suciu. Am stat de vorbă, însă, cu Ileana Gabriela Moussa, care s-a recomandat drept reprezentant al TOP A-Z Concept. Aceasta ne-a transmis că Maria Suciu este mama ei. Numele Ilenei Moussa nu este prezent în documentele companiei, singura mențiune fiind un contract de comodat între Maria Suciu și Ileana Gabriela Moussa pentru sediul social al TOP A-Z.

Noi încercăm cu toții să facem câte ceva, să răzbim. Încercăm, eșuăm, încercăm, eșuăm și până la urmă găsim o activitate ca să putem răzbi și noi, ca cetățeni români. Trăim ca să muncim și ca să supraviețuim (…) Eu m-am reorientat să fac ceva să obțin și angajări pentru oameni, să scad un pic rata șomajului – plătesc la stat de îmi sar ochii, lună de lună, produsele de curățenie pe care le-am luat mă costă, pentru că vorbesc de copii”, a răspuns Ileana Gabriela Moussa, întrebată cum comentează faptul că o companie care deține o shaormerie a obținut un contract de servicii de curățenie de 11 milioane de lei.

Compania vindea de toate Primăriei Pantelimon

Compania TOP A-Z Concept este abonată la achiziții directe cu Primăria din Pantelimon, pentru diverse obiecte. În 2022 a vândut Primăriei o oglindă rutieră, de 8.000 de lei, și decorațiuni de Crăciun, de 76.000 de lei. În 2023 a vândut același tip de oglindă rutieră cu suma de 9.900 de lei, o barieră de acces autoturisme de 13.000 de lei și echipament de securitate la incendii de 1.500 de lei.

Pe lângă achizițiile directe cu Primăria Pantelimon, TOP A-Z Concept a primit, tot prin întrebuințare directă, un contract de aproximativ 150.000 de lei de la Federația Română de Natație, pentru „instalații exterioare privind rețeaua de canalizare” pentru baza sportivă din Pantelimon.

Societatea inițială a avut o altă orientare, voiam să vindem produse de curățenie, pur și simplu comerț. Ulterior, vă dați seama, nu a funcționat, am ținut ceva vreme lucrurile acestea, am făcut discounturi, promoții, dar nu ai cum să răzbești când sunt foarte mulți pe piață care au putere pentru prețuri (…) Eu prin CAEN puteam să vând orice la momentul respectiv. Vorbim de comerț, un lucru perfect normal, legal”, a explicat femeia.

Am încercat să aflăm și dacă există vreo legătură între prezența Alinei Cecate în companie și prezența soțului în comisia care a atribuit acordul-cadru de curățenie:

Absolut deloc, eu în acest oraș am început să îl cunosc de câțiva ani încoace. Hai să fim logici și normali, dacă mă împrietenesc cu cineva nu înseamnă că poate să îmi dea țara pe tavă (…) Licitația are o altă autoritate, fiind în SEAP, nu este domnul Cecate cel care a dat verdictul și nu putea să dea o decizie irevocabilă. Faptul că da, ne cunoaștem, am încercat o colaborare profesională, nu a ieșit, iar aici s-a oprit tot.  Dacă este de ordin politic, poate să cerceteze mai departe oricine, la mine transparența există”, a adăugat cea care s-a prezentat drept reprezentant TOP A-Z Concept. Nu a mai răspuns, însă, în momentul în care am întrebat-o despre faptul că Bepa Construcții Civile, fosta firmă a viceprimarului, e parte din contractul de 11 milioane lei.

Despre acordul cadru pentru servicii de curățenie, Ileana Gabriela Moussa susține că reprezentanții comisiei de licitație au apreciat oferta TOP A-Z Concept pentru că a ajuns „la o sumă mult mai mică” și că a demonstrat „pe acte, facturi și balanțe că se poate”. Într-adevăr, valoarea maximă a acordului cadru, valoare indicată de Primăria Pantelimon, putea ajunge și la 23 de milioane de lei.

Eu trebuie să am în permanență 12 angajați și 3 rezerve, pe tot programul de lucru – eu nu am salariul minim pe economie, că nimeni nu stă pe salariu minim pe economie – am un salariu brut de 4.400 de lei, gândiți-vă câte taxe plătesc la banii ăștia lună de lună. Produse de curățenie, vorbim despre copii de creșă și de grădiniță – aici am voie să iau doar detergenți și produse de curățenie acreditate de Ministerul Sănătății, care nu sunt tocmai ieftine. Le-am estimat într-un calcul mai mult decât clar”, mai susține Ileana Gabriela Moussa, care a adăugat că a investit inclusiv în cursuri de formare pentru angajații care desfășoară servicii de curățenie.

Agent de pază: De curățenia de dimineață se ocupă și infirmierele

Clădirea din Strada George Călinescu a fost finalizată în anul 2023 și a costat 28 de milioane de lei. Are 4.561 de metri pătrați și funcționează în clădiri cu un singur etaj.  Aici, curățenia făcută de TOP A-Z Concept costă aproximativ 50.0000 de euro pe lună.

Am cerut Primăriei Pantelimon să ne lase să vedem interiorul grădiniței, dar solicitarea Context.ro a fost refuzată pentru că în această perioadă nu mai organizează activități tip „porți deschise”.

La intrarea în grădiniță, am stat de vorbă cu un agent de pază care ne-a spus că, din cunoștințele lui, de curățenia de dimineață se ocupă și infirmierele, iar de curățenia din curte s-ar ocupa compania de salubritate din oraș.

Potrivit caietului de sarcini, pentru cei 11 milioane de lei, TOP A-Z Concept s-a angajat să facă, zilnic, activități precum aspirarea, curățarea echipamentelor, golirea gunoaielor, udarea plantelor, curățarea și dezinfectarea grupurilor sanitare, curățenie în curtea grădiniței.

În urma acestui contract am început să dezvolt anumite atacuri de panică, pentru că nu-mi vine să cred ce am putut auzi (…)  Nu am niciun fel de idei politice, ideologii dubioase – suntem o firmă privată, am încercat să facem ceva extraordinar de bun și ușor schimbat față de cum era lumea obișnuită, dar cu ideologii, partide, primari, nu, în niciun caz. Sunt foarte mulțumită că am reușit și am demonstrat prin acte că se pot face lucrurile mai bine și cu bani mai puțini”, a fost concluzia reprezentantului TOP A-Z Concept.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@Matthew Garvey – context.ro