Cătușele corupților, motiv de scandal. Comisia juridică a Senatului a aprobat amendamentele lui Şerban Nicolae

0
380

Comisia juridică a Senatului a acceptat amendamentele propuse de Șerban Nicolae (PSD) la Codul de procedură penală, privind nefolosirea cătușelor în cazul celor ce sunt arestați pentru fapte fără violență, respectiv alegerea de către acuzat a unei alte locuințe de reședință decât cea trecută în actele de identitate, în cazul arestului la domiciliu.

Prezent la ședință, senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat că „încătuşarea este o măsură excepţională, ea trebuie restricţionată cu câteva excepţii”. În opinia sa, trebuie reglementată încătușarea și nu lăsată la latitudinea arbitrariului sau să se facă „în funcţie de persoană, în funcţie de notorietate, în funcţie de prezenţa sau nu a camerelor de luat vederi”.

Șerban Nicolae a mai declarat că pe el nu l-a interesat spectacolul dat de încătușare ci a fost preocupat de faptul că folosirea cătușelor „poate să fie o formă de umilire a persoanelor în cauză, mai ales în cazul celor care nu sunt cercetate pentru infracţiuni cu violenţă, care nu generează o stare de pericol în spaţiul public”.

Tot Șerban Nicolae a propus și un alt amendament, admis de asemenea de comisie, potrivit căruia în cazul arestului la domiciliu, cel împotriva căruia s-a dispus această măsură să poată să își aleagă domiciliul în care stă, în sensul în care el face dovada că domiciliază la altă adresă decât cea din actul de identitate.

Avertismentul lui Macovei

Monica Macovei l-a criticat tăios pe Șerban Nicolae, spunând că acesta vrea să nu mai fie arestați preventiv politicienii corupți. „O astfel de propunere se traduce prin «vrem să fim corupți și să nu fim arestați preventiv» și prin «vrem să oprim descoperirea rețelelor de corupție ale politicienilor». Cu alte cuvinte, dacă vreunul dintre ei cade, «grupul de crimă organizată» numit PSD să continue caracatița corupției”, a scris Macovei pe blogul său.

În opinia sa nu există nici un motiv care să justifice „ca politicienii să iasă din rândul lumii și să nu mai fie arestați preventiv când sunt anchetați pentru fapte de corupție” deoarece „corupția în sine este un fenomen grav care trebuie tratat ca atare, cu sancțiuni ferme și descurajante”. „Chiar dacă astăzi (marți – n.r.), în Comisia Juridică a Senatului propunerea lui Șerban Nicolae a căzut, senatorul PSD a declarat că va insista cu acest obiectiv. Bătălia împotriva justiției va continua și trebuie să fim vigilenți”, mai scrie Macovei.

Cât despre amendamentul lui Șerban Nicolae, aprobat de comisie, privind eliminarea cătușelor, Monica Macovei se întreabă dacă senatorul PSD „nu știe că un mijloc de imobilizare tot este necesar”. „Este vorba, până la urmă, de protecția celui arestat preventiv, de protecția celor care îl arestează și a terților, pe care i-ar putea lua ostatici”, este de părere europarlamentarul, adăugând că prin avizarea amendamentelor, „Comisia Juridică a Senatului ne-a arătat, încă o dată, că nu există voință politică adevărată de a lupta cu corupția la nivel înalt”.