Cat minte Emanuel Ungureanu?

0
654

Răspunsul la întrebarea din titlu poate fi “foarte mult”, “mult”, “puțin ” sau “deloc”. Care din variante, rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă…
Dar, să vedem despre ce e vorba…
În ultimii doi ani USR ne-a obișnuit cu politica testicolului: particip, dar nu mă bag. Treaba USR nu este să salveze România. Adică nu să guverneze, nu să găsească și să aplice soluții. Ci doar să facă zgomot, circotecă, și să arate mizeriile, de care, de altfel, cu toții suntem conștienți. Absolut, e mai simplu așa, decât să fii responsabil, să ai o răspundere și să devii ținta “cuvintelor frumoase” din partea electoratului, lucru inevitabil pentru orice om politic sau formațiune politică aflată la guvernare.
În acest peisaj care nu are nimic de-a face cu paradigma politicii, la Cluj iese în evidență deputatul USR Emanuel Ungureanu. Acest ales al românilor, profesor la un liceu teologic (nimic peiorativ!) și, spun unii, fost portar la un spital clujean, (am fi vrut să și verificăm dar, deputatul USR nu și-a postat pe pagina Camerei Deputaților CV-ul) și-a dedicat activitatea sistemului sanitar. Cum arătam mai sus, nu e vorba de a căuta, găsi și aplica soluții, ci doar de a împroșca cu mizerii și a arăta nereguli. Mai mult sau mai puțin reale. Așa că pe deputatul USR Ungureanu îl vom întâlni mai mereu prin vreun spital cu telefonul mobil în mână, filmând. Nici nu contează că spitalele au un regulament. Ambiția, frustrarea și interesul propriu, pardon, public! și legitimația de deputat bate orice Lege sau Regulament.
Iar filmările se transformă apoi în postări pe Facebook. Adică în susțineri în spațiul public. Care, uneori, pot fi chiar departe de adevăr, fiind simple denigrări. (Cum a fost cazul postării postării din 17 septembrie 2018, când deputatul USR l-a porcăit pe șeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, Prof dr Irinel Popescu, iar ulteior, Tribunalul București a decis că s-a “încălcat dreptul la onoare şi reputaţie al reclamantului Irinel Popescu de către pârâtul Ungureanu Emanuel-Dumitru prin textul publicat pe pagina sa de socializare facebook din data de 17 septembrie 2018” și l-a obligat pe deputatul USR denigrator la plata a 2.661,565 lei reprezentând cheltuieli de judecată – Hotarârea 941/06.05.2019 din Dosar 34360/3/2018).

Printre ispravile  deputatului USR a fost  când deputatul Ungureanu a susținut că “Spitalul Județean de Urgență Cluj nu mai are bani nici măcar pentru salarii în luna Decembrie”. Totul, bineînțeles asezonat cu nemuritorul slogan de campanie al USR , “Huo PSD!”: “Prietenul Sorinei Pintea, managerul Petrică Șușcă, a trimis către secțiile spitalului un document prin care somează personalul medical să facă economii. ……. Doamna ministru Pintea nu a vorbit nicio secundă despre dezastrul lăsat în urmă de ea și prietena Dăncilă”. Observați bineînțeles că pentru deputatul USR este o crimă ca un ministru sau un manager de spital să fie prieten cu premierul, respectiv ministrul de resort. Eu aș propune chiar punerea sub acuzare a celor trei pentru ocultă prietenie pesedistă.
Dar, pe ce se bazează oare deputatul USR? Pe o circulară din 25 octombrie 2019, a managerului spitalului, Petru Șușcă, în care scrie așa: Având în vedere că nu avem prevederi bugetare pentru luna decembrie 2019, iar pentru luna octombrie 2019 prevederile bugetare nu sunt suficiente nici pentru asigurarea salariilor, vă solicităm: Maximă prudență financiară la întocmirea referatelor de necesitate; Justificarea necesității și oportunității achiziției; Gospodărirea eficientă a materialelor conumabile pe care le aveți în cadrul secțiilor”. Și că tot vorbim de circulară să punctăm fraza de final, una de râsu’ – plânsu: „Menționăm că nu vor fi onorate numai referatele de maximă urgență care pun în pericol calitatea actului medical și sănătatea pacientului”. Poftim?!?! Să sperăm că managerul și directorul financiar contabil, care semnează actul, manageriază spitalul mult mai bine decât modul în care se exprimă în limba română.

Dar, să revenim la dom’ deputat, acest Zoro al spitalelor, cu o cameră de „mobil” în loc de sabie. Vai vai! Să nu știe deputatul USR Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie, că un spital are și resurse proprii care acoperă cheltuielile salariale și consumabilele în cazul epuizării fondurilor de la buget !?! Sau faptul că epuizarea resurselor bugetare nu este un lucru nici rar și nici catastrofal ?! „În acest moment, prin contractul încheiat cu CAS Cluj, prevederea bugetară aferentă lunii decembrie este zero. În acest context, adresa respectivă a fost concepută pentru gospodărirea eficientă a fondurilor existente. Nu este prima dată când suntem în această situație. Cu toate acestea, nici acum, nici în ultimii ani, spitalul nu s-a aflat în situația de a nu putea efectua plata salariilor din lipsă de fonduri. În cazuri de acest tip, spitalul acoperă din venituri proprii costurile serviciilor medicale, asigură continuitatea asistenței medicale și plata cheltuielilor salariale. Mai mult, din venituri proprii, în vara acestui an, s-au acordat vouchere de vacanță angajaților spitalului în valoare de aproape 4 milioane de lei. Pentru acest an, au fost alocați, din venituri proprii, peste 3 milioane de lei pentru achiziția de echipamente medicale” – Petru Șușcă, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, declarație dată pentru ziardecluj.ro.
Să nu fie cunoscute aceste aspecte de deputatul USR Ungureanu !? Ar fi de domeniul amatorismului. Totuși, deputatul USR este un client fidel al spitalelor. E drept, nu pentru discuții cu managerii sau directorii de spitale, ci pentru a a se certa cu portarii și a filma tot felul de ghidușii și nereguli…
Așadar, cât de mult îi place deputatului USR Ungureanu SĂ MINTĂ ?! Fiecare poate să găsească răspunsul…

sursa:cotidianu