Uzul rațiunii

0
693

Aș fi vrut să trăiesc pe vremea lui Descartes, când rațiunea era rege. Dar azi, tot ce se întâmplă îmi jignește rațiunea. Nu mai pot suporta informațiile fără logică, precum cele furnizate de un anume Tătaru, care ieri ne spunea că virusul ne mai bântuie încă doi ani, iar azi cică o să trebuiască să ne acomodăm cu el încă 10 ani! Plus că ne pregătește o nouă „stare de urgență”, deocamdată toată lumea e obligată să poarte mască și în locuri deschise, în afară de copii sub 5 ani! O, de ce nu am 4 ani să zburd liber prin parc, ca acum 72 de ani!? Sigur, distanțioții se află în „stare de alertă”, fie și zonală, dat fiind că valul de îmbolnăviri a atins acum, în peroada de relaxare, cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei!

Dar acest raționament e în funcție de numărul testărilor! Dacă testările sunt mai numeroase, normal că și balanța înbolnăvirilor crește. Se poate emite orice, orice aberație, nu mai există nici un control al informațiilor. Cine le gestionează? Se vorbește chiar de un „vid legislativ”!  Cât o s-o mai ducem așa în acestă stare de improvizație, de incertitudine? Încă 10 ani? Mulți cer să plece dezinformatorul Tătaru, un om de bună credință, poate, dar incompetent, neprofesionist. Unde ne sunt profesioniștii, coană Vodă-n Lobodă?! Da, pleacă Tătau și vine Turcu. Și cum e turcu’, și pistolu’.  O să vină un nou virus, și mai necunoscut! Bravo, oameni de știință, medici iluștri în care credem, dacă după 6 luni de îmbolnăviri și morți (peste 12 milioane și respectiv peste 550 de mii), nu știm nimic despre virus. Unul spune că microbul bântuie prin aer, că se ia și după un strănutat, altul că e un virus tactil, se ia la atingere cu masele infecțioase, sau se emite teoria că la căldură visusul moare, dar alții zic că îi priește, dar la caniculă, oare cum o fi?, dacă cineva se sufocă de căldură, oare e din cauza virusului?, iar un american declară că e un virus venos, ne străbate venele, nu atacă plămânii, așa cum spun alții.

De la un capăt la altul al pământului bântuie neștiința, lipsa de logică, fiindcă medicina și-a pierdut uzul rațiunii. Cert este un lucru, știm că nu știm nimic, vorba lui Socrate, care avea o logică. Cum e posibil așa ceva, ca unii să domnească pe neștiința oameniior, să existe o sfidare – de la nivelul unei puteri vremelnicie – a uzului rațiunii? Auzi știre de savant italian, cică virusul a fost răspândit de chinezi ca să domine econmic lumea! Dar o dominau și așa, fără virus. Altul  aruncă altă bombă, că virusul cu coroană/cu coarne „dormea” de 10 ani la Wuhan, nu a fost declarat, și acum s-a trezit! Nu are dreptate Trump să nu aibă nici o logică când spune că „ciuma chineză” poate fi omorâtă și cu detergent, dovadă că în America s-au realizat 40 de milioane de testări,  însă 99 la sută dintre cazuri de îmbolnăviri sunt „total inofensive”, dar atunci de unde au rezultat peste 133 de mii de morți?!

Mai înțelege cineva ceva!? Dacă omenirea își pierde uzul rațiunii, adică dacă nu mai are nici un cap limpede, asta înseamnă apocalipsa. Oamenii nu ascultă decât de voci autorizate. Unde sunt ele? Fără rațiune, suntem pierduți. Nu-i nevoie să verse Dumnezeu cu pucioasă din iezerul de foc, ci e suficient să le ia mințile la oameni. Scoasă din uzul ei natural, rațiunea ajunge la fier vechi și lipsa ei duce la haos. „Secretomania chineză” are oare vreun rezon?  Omenirea a ajuns, în sfârșit, satul planetar de care vorbea Toffler, în care păstorul turmei e nebun.

Oricum, virusul i-a pus la grea încercare pe făcătorii de iluzii și de decizii, care au arătat pe toate fețele/canalele cât sunt de neputincioși. Și cum și-au manifestat pierderea controlului? Au generat noi conflicte, au dus lumea în prag de anarhism! Toate formidabilele cuceriri ale științei sunt pe lângă viață! Civilizația are de toate, în primul rând un mecanimsm infernal de dezinformare, cum este facebook-ul cu toate platformele lui, tehnocrații au creat condiții să zburăm în cosmos, s-au creat ambalaje de toate felurile, dar nu suntem în stare să apărăm viața. Nu există o voce pe acest pământ, pe care să o auzi și să spui că este rațională.  Toți și-au pierdut uzul rațiunii.

Unde mai este uzul rațiunii pe care îl venera Nenea Iancu?, mă întreb, așa cum François Villon se întreba, unde sunt zăpezile de altădată? Da, noi am parcurs un an din vară-n vară. Nu a nins, nu a plouat, nu a fost grindină, nici furtună și ploi torențiale, cum ni se anunță zilnic, dar se uită să se precizeze că nu la noi, ci prin Caraibe, nu s-a întâmplat nici o catastrofă naturală, totul a fost egal, adică cald, cald, și în ianuarie, și în februarile, nici ciorile n-au mai plecat, am purtat același costum și de iarnă și de primăvară, iar vara s-a unit cu toamna.

Și natura și-a pierdut uzul rațiunii? Pe vremea lui Țepeș, tragerile în țeapă aveau o logică, așa avea și ciuma de pe vremea lui Caragea, întregii istorii i se poate atribui un uz, fiindcă a ținut sălbăticia în frâu, chiar și tiranul luminat Henric al VIII-lea își baza sarabanda decapitărilor pe logica probelor.

Dar acum, azi, în România? NU mai vrei să auzi, nu mai vrei să vezi, nu mai vrei să știi. Mi-e teamă de orice informație a „savanților” de la știri, a acestor atoateștiutori care câștigă un ban înr-un chip tare urât, împroșcând urechile populației cu mizerii, cu răstălmăciri ale gunoierilor de senzații cât mai tari. Sunt atât de importanți încât îmi vine să intru în pământ de rușine că sunt contemporan cu ei. Dumnezeu mi-a dat o lungă viață, și nu înțeleg de ce? Și El și-o fi pierdut uzul rațiunii? Poporul are o vorbă: „Când Dumnezeu vrea să piardă pe cineva, îi ia mai întâi mințile”. Mie văd că nu mi le-a luat. Sunt în toată puterea lor funcțională. Întrebați-vă, diriguitorilor, dacă mai aveți mințile întregi!?

Am ajuns să mă întreb ca Einstein: „O întrebare care mă lasă în ceață: Sunt eu nebun sau sunt toți ceilalți?

Trăim o existență de plâns, fiindcă omul vitruvian, modelul lui Leonardo și al istoriei, a ajuns un muscoi care bâzâie anapoda, așa cum și zboară, lovindu-se de o mie de ori de fereastră, fără să înțeleagă de ce nu poate ieși, când alături ușa este deschisă!

Răbdarea oamenilor va învinge, adică va avea un capăt, așa cum se vede, după cum au luat-o razna relaxările, iar boala va dispărea până la urmă așa cum a apărut. Acest virus a omorât sub 0,2% din populația României, o glumă, ceva natural, gen gripă sau răceală, în timp ce măsurile au omorât direct sau indirect și au nenorocit sute de mii de români, poate milioane, inclusiv copii. Până la urmă, și cei mai proști vor realiza asta.

Despre marea cacealma, așa cum am arătat, ne-a averizat The Free People Alliance, dar n-am vrut să luăm seama. De nimic serios nu a ținut seama diriguitorii și nici mass-media. Dimpotrivă, au vânat „soluții” cât mai trăsnite, un mare rău, bombardamentul cu fake news! Pandemia le-a luat mințile știriștilor. E îngrozitor, îmi spunea un prieten scriitor, care scoate și o revistă, nu mai rezist să citesc astfel de dezinfomații! Sunt uluit cum de atâta vreme, de luni de zile, marii savanți ai lumii, care sunt zeii planetei, care îți iau 5 mii de dolari ca să-ți facă o tomografie, nu sunt în stare să găsească leacul! E mai vicleană Corona Lisa decât ei? La ce nivel de știință a ajuns civilizația? Nu sunt în stare nici măcar să se pună de acord ce este și cum se manifestă acest virus?!

De aceea, măsurile sunt luate de tot felul de diletanți / tâmpiți, care au puterea și dau cu „soluții”, iată de ce măsurile au omorât mai mulți oameni decât virusul propriu-zis!

Cu adevărat omul a ajuns să nu-și mai respecte viața. Cică la Silicon Valley, milionarii cumpără cipuri de viață lungă. S-au creat și cipuri care îi duce pe bilionari în rai, adică pot trăi și o mie de ani! Dar e o viață artificaială, pe când viața omenească e doar una, aceasta pe care o avem noi și pe care o pierdem prostește, fiindcă autoritățile și-au pierdut uzul rațiunii și nu sunt în stare să găesească un leac, un consens măcar, ca o rimă la un vers, care să salveze viața adevărată, viața normală, cea dată de Dumnezeu.

Grid Modorcea