România nu este o țară de mâna a doua!

0
1272

Ieri, România a fost din nou victimă…din păcate! Victima reprezentanților Parlamentului European, persoane educate și cu un respect înfiorător de profund al principiilor statului de drept, dar și al suveranității. România a mai fost și victima a 12 crai pozând în Apostoli. Nu de la Răsărit! Ci, mai din Vestul Europei unde – ce să vezi – principiile și drepturile fundamentale sunt literă de lege. Literă de lege pentru unii!

Episodul de ieri ne arată, fără nicio rezervă, câteva aspecte importante, respectiv:
1. România este în poziția fetei sărace care este batjocorită de boieri. Ori de câte ori are chef și oriunde dorește!
2. Deși, România este membră cu drepturi depline în UE – ba chiar (cică) asigură și Președinția rotativă – colegii de Uniune o pun la zid. De ce? Pentru că pot și că vor!
3. România pare că s-a trezit și că are propriul proiect. Factorul extern este isterizat nu numai că nu înțelege care sunt pârghiile acestei treziri, dar, mai ales, că pierde controlul! Și ce face? Amenință și scoate biciul – numit respectarea Statului de drept!

Cu toate acestea, episodul de ieri demonstrează, pe de o parte, ingerința inimaginabilă pe care niște Ambasadori (mai mult sau mai puțin de carieră!) înțeleg să o facă în politica internă a unui stat (încă!) suveran și independent. Asupra unui stat care s-a trezit și își construiește propriul proiect autentic. Un proiect în care factorul extern nu are ce căuta!
Mai mult, renumita scrisoare a celor 12 Ambasadori/Apostoli încalcă nu numai bunul simț, dar și Convenția de la Viena pe care orice proaspăt diplomat ar trebui nu numai să o știe, dar să o și respecte! Mai mult, ieșirile disperate ale lui Frans Timmermans și ale lui Tajani arată faptul că asupra României se dă un atac concertat.
Un atac în care cetățenii români nu numai că nu sunt respectați. Sunt de-a dreptul umiliți și tratați – așa cum spuneam mai devreme – ca niște iobagi fără drepturi. Doar cu obligații. Cu obligația de a satisface orice dorință a Stăpânului sau a Înaltei Porți.

Domnilor europeni și Ambasadori poate ar fi cazul să înțelegeți că România nu este o colonie a Domniilor Voastre. poate ar fi cazul să înțelegeți că românii sunt îngăduitori, dar NU proști. Poate ar cam fi cazul să începeți să ne tratați cu respectul pe care îl merităm. Nu de alta, dar bunul simț, curtoazia diplomatică, valorile pe care le vânturați (atunci când vă convin!) vă obligă la acest lucru… (Redacția)