Primele vești despre opozantul rus Aleksei Navalnîi

0
233

Principalul lider al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a fost localizat într-o colonie penitenciară din nordul Rusiei, în zona artică, după ce a dispărut de aproape trei săptămâni, a declarat luni purtătorul de cuvânt al opozantului rus, citat de The Moscow Times.

 

Dispariția celui mai proeminent opozant al lui Vladimir Putin, care a mobilizat proteste uriașe înainte de a fi încarcerat în 2021, a stârnit îngrijorări din partea aliaților, a grupărilor pentru drepturile omului și a guvernelor occidentale.
„L-am găsit pe Aleksei Navalnîi. Acum se află în IK-3 în așezarea Kharp din districtul autonom Yamal-Nenets”, a scris Kira Iarmish pe X, fostul Twitter. Ea a spus că avocatul lui Navalnîi l-a vizitat mai devreme în cursul zilei, iar opozantul „se descurcă bine”.
Districtul Kharp, unde locuiesc aproximativ 5.000 de oameni, este situat deasupra Cercului Arctic. Ivan Jdanov, unul dintre asistenții lui Navalnîi aflat acum în exil, a numit IK-3 drept „una dintre cele mai nordice și mai îndepărtate” colonii penitenciare din Rusia. „Condițiile acolo sunt dure, cu un regim special în zona de permafrost. Este foarte greu de contactat și nu există sisteme pentru a trimite scrisori sau a telefona”, a scris Jdanov. „Situația lui Aleksei este un exemplu viu al modului în care sistemul tratează prizonierii politici, încercând să-i izoleze și să-i suprime”, a spus el, legând izolarea lui Navalnîi de alegerile prezidențiale din Rusia din 2024, în care președintele Vladimir Putin este așteptat să câștige un al cincilea mandat.
IK-3 este renumită pentru că, la un moment dat, în anii 2000, aici era încarcerat Platon Lebedev, un fost partener de afaceri al fostului oligarh acum în exil Mihail Hodorkovski, care a fost condamnat pentru evaziune fiscală, spălare de bani și fraudă în ceea ce el și susținătorii săi au susținut că a fost un caz politic. Ultimul contact al avocaților cu Aleksei Navalnîi a avut loc în 5 decembrie. Atunci, aceștia se așteptau să fie transferat într-o nouă colonie penitenciară, ca parte a ultimei condamnări, la 19 ani de închisoare pentru „extremism”, dar lipsa oricăror informații timp de trei săptămâni a stârnit îngrijorări privind viața opozantului.
El a fost închis anterior la colonia penitenciară IK-2 din regiunea Vladimir din centrul Rusiei, unde ispășea o pedeapsă pentru acuzații de fraudă. Aliații săi au legat momentul dispariției sale de anunțul lui Putin din 8 decembrie că va intra în cursa prezidențială din 2024. Navalnîi i-a îndemnat pe ruși să „voteze pentru orice alt candidat”, în afară de Putin, la alegerile din 15-17 martie. Navalnîi a fost închis în 2021, după ce s-a întors la Moscova din Germania, unde s-a recuperat după ce a fost victima unei tentative de otrăvire aproape fatală cu Novichok. El susține că otrăvirea a fost orchestrată de Putin, o afirmație pe care Kremlinul o neagă.
Grupările sale politice și fundațiile anticorupție au fost interzise ca organizații „extremiste” în vara anului 2021, forțându-i pe cei mai apropiați asociați ai săi spre exil.

 

 

 

 

@Libertatea