A fost odata un mester sticlar… Toata ziua lucra in atelierul lui ca sa ii poata hrani pe cei doi copii: o fetita si un baiat. Mama lor se prapadise demult, iar mesterul incerca sa-i creasca asa cum stia ca si-ar fi dorit ea.
Copii erau cuminti si incercau si ei sa ajute cum puteau mai bine. Fata avea grija de casa, iar baiatul incerca sa deprinda mestesugul tatalui.
Intr-o buna zi baiatul s-a gandit sa-i faca o surpriza parintelui sau si a incercat sa faca singur un vas. Dar oricat s-a straduit vasul nu a capatat forma pe care si-o dorea, ci a ramas doar un balon de sticla. De teama sa nu isi supere tatal baiatul i-a pus o mica agatatoare de sarma si i l-a daruit surioarei sa se joace cu el.
Fetita mostenise de la mama sa talentul de a picta, asa ca in serile lungi de iarna, stand in fata focului, a pictat micul balon de sticla. Peste agatatoarea de sarma a pus o delicata panglica roz luata de pe o rochita veche.
Cand l-a terminat a dat fuga sa-l arate tatalui ei. Tocmai atunci la usa atelierului se oprise un alai mare si stralucitor. Chiar imparatul si imparateasa tarii venisera sa vada sticlaria facuta de mester, despre a carei frumusete se dusese vestea.
Emotionata fetita s-a pitit dupa bradul ce strajuia intrarea. De teama sa nu sparga micul balon pictat l-a strecurat intre crengile bradului.
Cand sa treaca pragul, imparateasa si-a aruncat ochii spre bradut si s-a oprit exclamand:
– Ce-i minunatia asta?!
A intins mana sa-l ia, dar fetita il tinea strans. Sfioasa a iesit in fata imparatesei:
– Este jucaria mea, inaltimea voastra! Fratele meu a facut-o si eu am pictat-o…
Dupa ce s-a gandit o clipa i-a intins micul balon imparatesei:
– Daca va place asa de mult, vi-l daruiesc. Mama mea, Dumnezeu s-o odihneasca, spunea ca atunci cand ii faci cuiva o bucurie ingerii zambesc!
Imparateasa s-a aplecat si a sarutat, cu lacrimi in ochi, copila pe frunte.
– Iti multumesc, fata frumoasa! Mama ta avea mare dreptate, dar nu pot sa iti iau jucaria. Cand am vazut-o in bradut m-am gandit ca as putea-o folosi sa impodobesc bradul de Craciun de la palat. Asa ca am sa va rog sa faceti cat de multe puteti pana in Ajun, iar eu am sa va rasplatesc pe masura.
Cand au vazut invitatii la marele bal cat de frumos era bradul impodobit cu micile baloane de sticla pictata s-au grabit cu totii sa-i comande mesterului pentru anul si pentru anii urmatori. Pentru ca semanau cu globurile de cristal ale vrajitorilor, dar erau mult mai mici toata lumea le-a spus: globulete…
Asa ca mesterul si copii lui nu au mai avut niciodata grija zilei de maine, iar urmasii lor fac si astazi globulete si aduc culoare si stralucire multor brazi de Craciun.
Si-am incalecat pe-o roata
Si v-am spus povestea toata.