Pactul cu Satana

0
899

Scrisoare deschisă către d-na Clotilde Armand

Se apropie alegerile. Când e vorba de ciolan, nici nu mai contează pandemia. Am găsit din nou în cutia de scrisori un fluturaș de la d-na Clotilde Armand, europarlamentar român, dar născută în Franța, cu o lungă viață în Hexagon, inginer de profesie, devenind și cetățean român prin căsătoria cu un român.

Străinii care ne conduc, încă nu sunt chinezi, dar vor veni și ei. Sper că nu o să mor și o să-l apuc pe noul președinte Chinez al României. Deocamdată avem parte de un sirian, Arafat, și de un etnic german, supranumit Clausfobie, diriguitorii pandemiei, împreună cu Ludcovid, primul ministru, care nici el, se pare, nu se trage dintr-un taraboste dac (are etnie maghiară). Dar asta e democrația, cu porți deschise, cu tot felul de fluturași. Nu există nici o condiție patriotică, adică nu trebuie să simți românește. România a fost mereu o vacă de muls pentru străini. Asta se numea sau se mai numește ospitalitate, renumita ospitalitate la români, vă mai aduceți aminte?! Dar asta nu e politică, e jaf.

Fluturașul. Vaca de muls. Pe o față este fața d-nei Armand (și România a avut în istoria ei un Armand, primul ministru Armamd Călinescu, asasinat de legionari), iar pe cealaltă față mesajul, care are titlul „Ce înseamnă Pactul Verde European pentru București?”

Și urmează punctele:

  • Transport mai puțin poluant
  • Clădiri reabilitate
  • Mai multă verdeață
  • Reciclarea deșeurilor
  • O gestionare mai bună a apei
  • Fonduri pentru cercetare

Cred că d-na Armand nu are ce face, adică încasează o mare sumă ca europarlamentar al României și trebuie să-și justifice funcția, așa că din când în când ne strecoară un fluturaș pe sub ușă, ca să știm că există. Dar bifarea asta nu ne ajută la nimic.

O înșiruire de banalități, luate de pe programele ecologice internaționale.

Este exact cum procedează și alți colegi de-ai săi, care așa își câștigă prestigiul, cu minciuni. Ne aducem aminte cu tristețe de fluturașul lui Sebastian Burduja, vicepreședinte PNL, care ne convoca să ne spunem părerea despre cum merge sectorul I și nu s-a prezentat la întâlnirea anunțată. Și și-a continuat sarabanda de minciuni fără nici o scuză! Model de bătaie de joc. Și el ne promitea marea cu sare. Mințea de înghețau apele că face minuni în Capitală.

Cu astfel de mincinoși, Bucureștiul arată pe fluturași ca un paradis care poate fi aplaudat și din cosmos.

Dar d-na Armand ne aduce ecologia parisiană. Din cine știe ce vilă ne transmite aceste mesaje, practice poate pe alte meleaguri, dar ireralizable la noi. Și am să spun de ce?

Conform Pactului Verde vom trăi ca în paradis. Așa ne promitea și un primar „oprescoit” zis Pasarelă, că va face pasarele ca la Tokio, să devină Bucureștiul o capitală de invidat, soarele răsare al Europei. Ceea ce ne promite d-na Armand, la fel, este neconvingător, fiindcă așa ceva nu există nicăieri, poate în Germania să fi văzut anumite orășele ale viitorului. Și la noi, în România, cunosc sate cu poluare zero.

E o listă de minciuni. Poate că d-na Clotilde crede cu sinceritate în ceea ce ne-a scris, dar atunci e inconștientă. Când se va petrece ce ne scrie dânsa? Și cine va face așa ceva? Care sunt oamenii noi, care  vor ști să investrască în acest Pact Verde? Guvernanții nu știu să administreze o gripa, și d-na Armand vrea să câștige războiul!? Poate cu oameni ca Barna, alt mincinos, care nu e în stare să răspundă la mesaje, așa cum nu răspunde nici d-na Clotilde.

Aici e marea mizerie, lipsa de morală. Politrucii au găsit această formulă cu flutrașii, dar în rest, nici nu le pasă de mesaje, poți să le trimiți proiecte geniale pentru țară, le ignoră. Nu răspund. La fel cu pandemia. Dau legi, iau măsuri, ca să fie acolo, să arate la OMS și Bruxelles că s-au luat, dar de aplicat nu se aplică, mor oamenii cu zile, cum am arătat anterior. Nu trebuie să mai argumentez adevărul evident că Nesimțirea conduce România.

Dacă d-na Armand, care a fost și consilier la sectorul 1, chiar vroia să facă ceva pentru București, trebuia pe fluturașul ei să aibă acest punct: CONSOLIDAREA CLĂDIRILOR CU BULINĂ  ROȘIE RĂMASE AȘA DE LA CUTREMURUL DIN 1977.

Doar a prevăzut în pact un punct: „Clădiri reabilitate”. Dar care clădiri? Nu dă un exemplu. Fuge de concretețe ca dracul de tămâie. (Sper că a învățat sensul câtorva proverbe românești). Ne promite în schimb „consum minim energetic, fațade cu obloane, pergole, perdele vegetale, acoperișuri cu panouri solare”. Ca pe Champs Elysées!

În biografia sa am citit că are legătură cu Jean Giraudoux. Deci avem de-a face cu un om de cultură. Știe câte biblioteci sunt în paragină în București? Câte cinematografe abandonate sau devenite cârciumi? Și ce se îmtâmplă cu soarta clădirii de pe Magheru, unde era Librăria „Sadovenu”, landmark pentru istoria literaturii române contemporane? Îi pasă de acest troc, că foștii proprietari recuperează o clădire, apoi o abandonează (acesta-i jaful democației, reversul libertății!), așa cum se întâmplă și cu faimoasa „Casa Monteoru”, fostul sediu la Uniunii Scriitorilor, acum abandonată. Există o casă pe strada Polonă, cu coloane făcute de Brâncuși, la fel, abandonată. Dar a auzit de casele concepute de faimoșii artiști-arhitecți Marcel Iancu, Octav Doicescu, Duiliu Marcu, Ion Mincu, Horia Creangă, Petre Antonescu, George Matei Cantacuzino, multe lăsate în grija timpului, care nu iartă?! Soarta clădirilor vechi este o tragedie a Bucureștiului, sunt în ruină, cum discutam și cu dl. Răzvan Theodorescu, pe când era ministrul culturii, deci tot ce înseamnă „Micul Paris”, e în doliu, cu arhitectura la pământ. Dar câte galerii de artă mai are azi Bucureștiul, știe d-na Clotilde? Pactul ei nu spune nici un cuvânt de soarta culturii.

Știe că prin nesimțirea edililor, o clădire în care își avea sediul Uniunea Cineaștilor, pe Magheru, este cu bulină roșie de peste 40 de ani și că frumoasa activitate a cineaștilor a fost omorâtă? De decenii întregi cineștii români nu mai au unde să-și desfășoare activitatea!

Măcar acest lucru să-l facă d-na Armand, să se zbată, să-și pună la lucru toate zbaturile verzi și tehnologice, ca să se redea dreptul cinematografului „Studio” să funcționeze. E inadmisibl ce crimă morală se petrece cu atâția edili nesimțiți, cărora nu le pasă de viața adevărată, care nu poate exista fără viața culturii, fiindcă ei sunt interesați de Pactul cu Satana!

Grid Modorcea, Dr. în Arte