Negoiță iar a luat… amendă-Florentin Corbuleanu

0
598

 

 

Amenzi de 420.000 lei date la Hala Laminor pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu/ ISU BIF: Dacă se va organiza Revelionul 2024, cu participarea publicului, se va desfășura cu nerespectarea Legii

 

Amenzi de 420.000 lei au fost date de reprezentanții ISU BIF la Hala Laminor pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu. Amenzile au vizat atât autoritatea publică locală, reprezentată prin Societatea ALGORITHM CONSTRUCTII S3 S.R.L., cât și organizatorii de evenimente care au închiriat o parte din spațiul halei, precizează reprezentanții ISU, care transmit că dacă în această locație „se va organiza Revelionul 2024, cu participarea publicului, se va desfășura cu nerespectarea Legii”.

Reamintim că doar în primul weekend al târgului de Crăciun organizat în Hala Laminor au fost prezenți 200 de mii de oameni, notează Europa Liberă.

Neregulile de la Hala Laminor din București (sectorul 3) au fost descoperite de pompierii de la ISU București, la un control, pe 29 noiembrie. Pompierii au scris în procesul verbal de sancționare că nu există o autorizație de securitate la incendiu, așa cum prevede legea. Iar instalațiile de stingere a focului și cele de evacuare a fumului nu fuseseră montate în întregime.

În incinta halei fără autorizație de securitate la incendiu a fost amenajat Wonderland, cel mai mare târg de Crăciun din țară, după cum anunța o reclamă care a rulat la televiziuni. Pe lângă chioșcurile de la târg, a fost montată și o scenă pentru spectacole.

Pe 30 noiembrie, Hala Laminor s-a umplut de mii de oameni veniți la inaugurarea Wonderland, târgul de Crăciun. Pe pagina de internet dedicată evenimentului au fost postate clipuri în care se vede aglomerația. La fel a fost în fiecare zi de atunci.

Reamintim că în iunie 2023 un incendiu a izbucnit la Hala Laminor, care a afectat aproximativ 100 de mp de acoperiș. Viceprimarul sectorului 3, Lucian Judele, a declarat pentru G4Media că pe acoperișul halei se montau panouri fotovoltaice. De asemenea, viceprimarul a acuzat administrația sectorului 3 că în clădire au fost organizate deja două evenimente publice (un târg de nunți și o expoziție de ambarcațiuni) fără să existe autorizație ISU.

Comunicatul integral al ISU BIF:

În data de 02.06.2021, Societatea ALGORITHM CONSTRUCTII S3 S.R.L. a depus la ISU B-IF documentația tehnică pentru obținerea avizului de securitate la incendiu pentru Hala Laminor.

Ca urmare a analizării acestei solicitări, în data de 29.09.2021, ISU B-IF a emis avizul de securitate la incendiu.

Conform prevederilor Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, avizul de securitate la incendiu trebuie solicitat si obținut înainte de începerea lucrărilor de constructii și/sau schimbarea destinatiei unei cladiri. Obligația solicitarii revine exclusiv investitorului/beneficiarului construcției.

Deținătorul avizului are, de asemenea, obligația să solicite autorizația de securitate la incendiu după efectuarea recepției la terminarea lucrărilor sau înainte de punerea în funcțiune a construcțiilor sau amenajărilor pentru care s-a obținut avizul.

❗️Facem precizarea că ISU BIF nu a primit, până la acest moment, nicio cerere pentru eliberarea autorizației de securitate la incendiu”!

Întrucât în Hala Laminor au fost desfășurate evenimente publice, pentru siguranța participanților, inspectorii de prevenire au executat 8 controale, în urma cărora au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale, dintre care 14 amenzi, în cuantum de 420.000 lei. Acestea au vizat atât autoritatea publică locală, reprezentată prin Societatea ALGORITHM CONSTRUCTII S3 S.R.L., cât și organizatorii de evenimente care au închiriat o parte din spațiul halei.

ISU B-IF a notificat, totodată, autoritatea publică locală, sens in care continuarea funcționării fără autorizație de securitate la incendiu atrage sanctionarea contraventionala, potrivit legii. Astfel de notificări au fost înaintate și de către structurile cu responsabilitati pe linie de ordine publica, pentru menținerea climatului optim de siguranță.

Pentru aplicarea sancțiunii contravenționale de oprire a funcționării nu sunt îndeplinite niciunul din criteriile prevăzute de H.G.R. nr 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi.

Dacă în cadrul acestui obiectiv se va organiza Revelionul 2024, cu participarea publicului, facem mențiunea că această activitate se va desfășura cu nerespectarea Legii, caz în care răspunderea exclusivă cu privire la această situație revine beneficiarului investiției, așa cum prevede art. 57^1 din Legea nr. 307 din 2006. Totodata acest comunicat are rolul de a informa participantii la evenimentul respectiv asupra situatiei de fapt!

Obligația instituției noastre este să aplice sancțiunile care se impun pentru încălcare cerințelor de securitate la incendiu ce pot pune în pericol siguranța cetățenilor.

De asemenea, întrucât misiunea instituției noastre este de menținerea a climatului de securitate pentru cetățeni, la locația în discuție vor fi alocate dispozitive de ordine publică și de situații de urgență adaptate la specificul evenimentului.

„Hala Laminor” este un obiectiv preluat de Primăria Sector 3 în anul 2014 în vederea restaurării, consolidării și amenajării acestei hale, localizată în bd. Basarabia nr. 256, sector 3, București.

Lucrările de intervenție necesare pentru punerea în siguranță, reabilitarea și consolidarea monumentului istoric „Hala Laminor” au fost realizate de Societatea ALGORITHM CONSTRUCTII S3 S.R.L. unde presedinte de consiliu de administratie cu o indemnizatie de peste 15.000 lei lunar este omul de casa si care face toate nefacutele pentru primarul de la 3 si aici ne referim la ….FLORENTIN CORBULEANU.

 

 

@G4media