Justiţia din România în stadiul de dezastru şi Autorităţile Publice cu organizare de tip mafiot

0
139

Justiţia din România în stadiul de dezastru şi Autorităţile Publice cu organizare de tip mafiot

 

În condiţiile în care nu sunteți convinşi că justiţia din România se află la stadiul de dezastru, iar actele infracţionale sunt comise la cel mai înalt nivel în aceasta ţară, vă prezint următoarea speţă.

 

În urmă cu doi ani, cadrele didactice din Bucureşti şi Ilfov au primit din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucureşti şi din partea Inspectoratul Școlar Judeţean Ilfov, propunerea de a încheia contracte de muncă ce au ca obiect prestarea muncii în cadrul programului „A Doua şansă pentru Educaţie – ADSE”. Aceste proiecte sunt cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman şi au fost demarate ca urmare a iniţiativei Fundaţiei Convergenţe Europene..

 

Aceste proiecte s-au adresat adolescenţilor, tinerilor și adulţilor proveniţi din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar și gimnazial, iar suma de bani pe care a reuşit să o acceseze fundaţia la finalul programului ADSE a fost de 2 milioane euro.

 

În toată perioada de doi ani în care s-au derulat aceste proiecte, în jur de 40 de cadre didactice din Bucureşti şi-au adus aportul şi au muncit conștiincios mii de ore pentru a duce la bun sfârşit acest proiect, pentru ca în final toți elevii cursanți să aibă posibilitatea să finalizeze studiile în învățământul primar și gimnazial.

 

Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti a luat decizia de a nu a achita nicio sumă de bani, niciunui cadru didactic pentru tot efortul pe care l-au depus în cei doi ani, găsind diferite scuze și întocmind acte administrative ilegale care întrunesc condițiile săvârșirii infracțiunii de fals intelectual. În același timp, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov a plătit salariile la termen pentru profesorii implicați în proiectul din Ilfov. Mai mult, și elevii aveau dreptul de a fi plătiți la finalul proiectului cu suma de 2000 RON fiecare, dar nimeni nu a luat vreun leu.

 

O mare parte dintre cadrele didactice nu au fost intimidate și au decis să acţioneze în judecată Inspectoratul Școlar al Municipiului București la secția Litigii de Muncă de la Tribunalul București şi am fost de acord să îi reprezint în acest litigiu, deoarece contractele individuale de muncă au fost în mod clar încălcate, dar și Codul Muncii a fost nerespectat, deoarece în România salariatul trebuie să își primească banii pentru munca prestată în fiecare lună.

 

Având în vedere numărul mare de documente care trebuiau să fie atașate fiecărui dosar, s-au format mai multe dosare individuale în care fiecare reclamant a acționat în judecată Inspectoratul Școlar.

 

Acțiunile din primele patru dosare au fost respinse de completurile de judecată de la Tribunalul București (4854/3/2024, 5552/3/2024, 4861/3/2024 și 5392/3/2024) dar începând cu 16 iulie 2024 au fost admise primele acțiuni în dosarele 5555/3/2024 și 4852/3/2024 (suma de bani pe care trebuie să o primească reclamanta în acest ultim dosar pentru cele 1.278 ore muncite este de  63.871,92 lei din care, repet, nu a primit niciun leu până în acest moment).

 

Fără alte comentarii, îmi adresez următoarele întrebări:

 

  1. Ce stat de drept există în România, din moment ce același litigiu primește soluții contrare, într-o speță în care condițiile răspunderii civile contractuale sunt îndeplinite, iar dispozițiile Codului Muncii sunt în mod clar încălcate?
  2. Unde sunt și prin ce buzunare au ajuns banii destinați profesorilor și elevilor din aceste fonduri europene? (un calcul simplu îmi arată că sumele de bani necesare plății salariilor sunt în jurul a 400.000 €);
  3. Cât de importante sunt domeniul educației și respectarea legii de Inspectoratul Școlar al Municipiului București?
  4. Mai avem vreo șansă?

Av. Stan Ionel

București, Bd. Națiunile Unite, nr. 8, bl. 104,

  1. 4, et. 1, ap. 67, interfon 067, sector 5,

postal code 050122

Tel: 0722.439.040

E-mail: av.stanionel@gmail.com