Fotbalul este cel mai iubit și urmărit sport din România, având o tradiție bogată și o istorie de peste un secol. De la primele meciuri disputate la începutul secolului al XX-lea până la performanțele echipelor și jucătorilor români pe plan internațional, fotbalul românesc a cunoscut momente de glorie, dar și de provocări.
Fotbalul a fost introdus în România de studenți români întorși din străinătate și de angajați străini, în special englezi și germani, care lucrau la companii feroviare și industriale. Primul meci de fotbal atestat documentar a avut loc la Timișoara, în 1902, între muncitori ai fabricii de vagoane. În 1909 s-a înființat primul club de fotbal din România: Olimpia București.
În această perioadă, fotbalul a devenit din ce în ce mai popular. În 1922, naționala României a disputat primul său meci internațional împotriva Iugoslaviei, pe care l-a câștigat cu 2-1. România a participat la primele trei ediții ale Cupei Mondiale: 1930 (Uruguay), 1934 (Italia), și 1938 (Franța). În 1932 a fost înființată Divizia A (actuala Liga 1), prima ligă profesionistă de fotbal din România.
După cel de-al Doilea Război Mondial, fotbalul românesc a fost reorganizat sub influența regimului comunist. Au apărut cluburi puternice legate de instituțiile statului: Steaua București (club al Armatei) și Dinamo București (club al Ministerului de Interne). În 1986, Steaua București a cucerit Cupa Campionilor Europeni, învingând FC Barcelona la Sevilla – cea mai mare performanță a unui club românesc. Jucători celebri din această perioadă: Gheorghe Hagi, László Bölöni, Helmut Duckadam, Ilie Balaci, etc.
După Revoluție, cluburile s-au privatizat, dar au apărut probleme economice, de management și de infrastructură. Naționala României a cunoscut o perioadă de glorie în anii ’90: Cupa Mondială 1994 (SUA): România a ajuns în sferturile de finală, învingând Argentina. Hagi a fost considerat unul dintre cei mai buni jucători ai turneului. Ulterior, performanțele au fost mai modeste, iar calificările la turnee finale au devenit mai rare.
Campionatul intern (Liga 1) continuă să fie urmărit, dar este dominat de probleme financiare și organizatorice. Cluburi ca FCSB, CFR Cluj, Universitatea Craiova și Rapid București rămân populare. Se investește tot mai mult în centre de juniori și stadioane moderne, precum Arena Națională din București și stadioanele noi din Craiova, Arad, Sibiu, Cluj. Jucători români precum Radu Drăgușin, Dennis Man, Ianis Hagi și Nicolae Stanciu reprezintă speranțele noii generații.
Fotbalul românesc are o istorie bogată și este profund legat de identitatea națională. Chiar dacă s-a confruntat cu numeroase obstacole, pasiunea pentru acest sport rămâne vie, iar viitorul poate aduce noi momente de glorie pentru echipele și jucătorii români.