Încep să cadă capete, mai puțin unul…

0
827

Tragedia de la Caracal a arătat putreziciunea sistemului, dar lipsa de empatie a reprezentanților Statului Român. Polițiști, operatori 112, procurori. Fiecare având propriul grad de nepăsare. Dar, cel mai mare grad de nepăsare, din păcate, este al societății. Al întregii societăți pentru că a tolerat, de-a lungul timpului, asemenea situații. Poate din lipsa unor mijloace de a remedia lucrurile, poate din dorința de a nu-și deranja propriul confort. Concluzia, tragică, este că s-a ajuns aici. Aici, în punctul în care un minor aflat într-o situație critică nu a putut beneficia de sprijinul Statului. Motivele? Sunt multe. Iar, pentru familie, cunoscuți și, chiar, societate, sunt neimportante și nici nu merită aduse în discuție.

Au avut loc demiteri, iar ministrul de interne și-a dat demisia. Până la urmă, ministrul de interne, aflat de doar 48 de ore numit în această funcție era cel mai puțin vinovat. În mod direct. Moral, poate, era la fel de vinovat pentru că fiind membru al unui partid aflat la guvernare nu a făcut nimic pentru a preveni asemenea situații. Șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale și-a dat și el demisia. La fel, se pot spune multe despre motivele (reale sau nu!) ale demisiei. La fel cum se pot spune multe și despre asaltul periculos asupra instituțiilor statului și accelerarea procesului de decredibilizare. Cu siguranță că au existat abuzuri, dar nu instituția a făcut abuzurile, ci anumiți oameni ai ei. Similar, ofițerul de poliție care a dialogat cu Alexandra a dovedit lipsă de pregătire, lipsă de profesionalism (aș merge până la lipsa unui coeficient de inteligență rezonabil!), un grad ridicat de șmecherie.

Însă, în tot acest val de demisii și demiteri, de atacuri mai mult sau mai puțin justificate asupra instituțiilor statului, un singur individ stă liniștit în fotoliul de demnitar: dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență! Motive ar cam fi!

În cazul Colectiv, a demisionat Primul-Ministru, dar dr. Raed Arafat nu! În cazul Caracal, dr. Raed Arafat nu este parte a discuției. De ce? În fond, în comitetul de conducere al Sistemului național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU), există și un reprezentant al Ministerului Administrației și Internelor…

Până acum se pare că dr. Raed Arafat are contract de muncă pe…viață! Nimic nu îl atinge! Nici măcar dramele naționale (tragedia aviatică din Munţii Apuseni, tragedia Colectiv, tragedia Caracal). Nimic! Singurul lucru care îl scoate din zona de confort este dată se sincopele înregistrate în procesul de achiziție a unor ambulanțe, elicoptere, eventuale protocoale ce nu se realiză conform practicii business as usual!

Dacă tot se dorește, cel puțin la nivel declarativ, resetarea sistemului, cred că o primă soluție ar fi să ne uităm cu foarte mare atenție în special la inamovibiliii sistemului care, fie ploaie, fie vânt, fie criză, fie liniște, ei rămân și alții plătesc. Unii cu funcții, dar, cel mai grav, unii cu viața! Iar, cetățenii României nu merită așa ceva!

Biroul de presă al P.R.M.