Dosar penal pentru o hală în care Primăria Sectorului 3 a ascuns munți de gunoaie, în spatele construcției vizitate recent de Negoiță și Ciolacu Citeşte întreaga ştire: Dosar penal pentru o hală în care Primăria Sectorului 3 a ascuns munți de gunoaie, în spatele construcției vizitate recent de Negoiță și Ciolacu

0
151

Miercuri dimineață, 16 noiembrie, camioane ale societăților din subordinea Primăriei Sector 3 au fost văzute cum încarcă deșeurile și le scot din București. Asta, după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 a deschis un dosar penal în legătură cu speța.
Primăria a replicat că va contesta amenzile primite de la Garda de Mediu. Însă închiderea stației de sortare de lângă satul Cățelu, aflată și în proximitatea unor blocuri ridicate de familia Negoiță, a stârnit o furtună în chestiunea gunoaielor. Iar munți întregi au fost îndesați într-un depozit din zona Republica, la capătul estic al sectorului 3.


Mașini și TIR-uri colantate cu însemnele Primăriei Sector 3 – I love S3 – au fost fotografiate și filmate la locație chiar și miercuri dimineață, la primele ore.
În filmări se vede cum un buldoexcavator încarcă un TIR, mai mulți muncitori deschid porțile halei, iar mașina pleacă spre șoseaua Industriilor și, apoi, spre județul Ilfov. Și alte mașini, mai mici, pleacă de la locație cu deșeuri compacte, cum ar fi piese mari de mobilier.


Amendă de 60.000 de lei Locuitorii din zonă au atras atenția încă din vara anului 2022 că mașinile de gunoi descarcă deșeurile în respectiva hală, aflată la adresa bulevardul Basarabia, nr. 256.  Iar prima reacție a Gărzii de Mediu a venit în luna iunie. Atunci, inspectorii au constatat că hala închisă aparținea de compania Smart City Invest S3 SRL, iar în hală erau depozitate „deșeuri nepericuloase (…) rezultate din tratarea mecanică a deșeurilor”.


SC Smart City Invest S3 SRL a fost amendată, atunci, cu 60.000 de lei. Cu toate acestea, locuitorii din zonă s-au declarat nemulțumiți că inspectorii nu au constatat nimic în neregulă cu mirosul.  „Mirosul este oribil. Se poate observa și pe filmare ce cantitate de gunoaie e acolo. Nici masca FFP3 nu te ajută, trebuie direct mască de gaze”, susțin aceștia.
Procurorii au deschis dosar Autoritățile au mers mai departe, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a deschis un dosar penal în care sunt cercetate infracțiuni contra mediului. Procurorii verifică dacă s-a încălcat Articolul 66 din OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, dar și o posibilă gestiune periculoasă, definită în Articolul 242 din Codul Penal. Gestiunea periculoasă reprezintă „pricinuirea de pagube unei persoane, cu ocazia administrării sau conservării bunurilor acesteia, de către cel care are ori trebuie să aibă grija administrării sau conservării acelor bunuri”.  Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. RECOMANDĂRI Moartea unui muncitor nepalez de 27 de ani. A devenit dependent de jocuri de noroc în România, țara cu sute de mii de dependenți români și zero programe pentru ei Articolul 66 din OUG 92/2021 stipulează, printre altele, că „se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă următoarele fapte:
eliminarea deșeurilor care au făcut obiectul transferului, așa cum este definit de Regulamentul (CE) 1.013/2006, în spații neautorizate sau prin constituirea de depozite ilegale neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deșeurilor periculoase”. Dosarul are numărul 6418/P/2022, iar primele audieri au fost deja făcute cu ajutorul polițiștilor de la Secția 10 din București. Ciolacu și Negoiță, vizită săptămâna trecută Unde se află construcția unde sunt filmate și pozate grămezile de gunoaie? Chiar în spatele Halei Laminor, renovată recent și vizitată, chiar săptămâna trecută, de liderii PSD Marcel Ciolacu și Robert Negoiță, ultimul fiind și primarul sectorului 3.
„Hala Laminor ar putea să devină funcțională peste 5 ani, ar putea să găzduiască inclusiv Primăria Sectorului 3”, a spus Negoiță, citat de Agerpres.
Cele două se află pe fosta platformă Faur, din estul Capitalei. Ziarul Libertatea a solicitat un răspuns din partea Primăriei Sectorului 3, pe care îl va publica în momentul în care acesta va fi disponibil.
Citeşte întreaga ştire: Dosar penal pentru o hală în care Primăria Sectorului 3 a ascuns munți de gunoaie, în spatele construcției vizitate recent de Negoiță și Ciolacu

Sursa libertatea.ro