Declarația de presă a ministrului interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, privind modificările Legii dreptului de autor

0
428

 

 

„Organismele de Gestiune Colectivă (OGC) își uită cam des misiunea. În loc să fie mandatarele artiștilor, iar banii pe care îi încasează în numele lor să fie corect și transparent distribuiți, ajung să fie negociați la mica înțelegere sau chiar, mai grav, să nu mai fie distribuiți. De ce? Pentru că actuala lege spune că după 3 ani, dacă sumele sunt nerevendicate, acestea revin Organismului de Gestiune Colectivă care îi folosește conform statutului. În realitate, banii aceștia ajung să fie gestionați în interesul personal al reprezentanților organismelor.

Vă dau un exemplu: unul dintre organismele de gestiune colectivă a avut, în ultimii 4 ani, nu mai puțin de 49 de milioane de lei, sumă nerepartizată, sumă care ar fi trebuit să revină titularilor de drepturi, în numele cărora i-a colectat. Un alt exemplu ne spune că un organism de gestiune colectivă nu a distribuit 23% din suma colectată, adică 11,6 mil lei. Vorbim de milioane de euro care ar fi revenit artiștilor și autorilor.

Stimați reprezentanți ai Organismelor de Gestiune Colectivă, vă provoc să mă contraziceți și să publicați următoarele informații:

  1. Formulele de calcul pe care le folosiți pentru distribuirea sumelor către titularii de drepturi
  2. Situația ultimilor 5 ani privind sumele nerevendicate, ce ați făcut cu fiecare leu, plus procentul acestora din sumele total colectate.
  3. Situația ultimilor 5 ani cu privire la indemnizația/veniturile pe care membrii consiliului director o/le primesc.

Totodată, invit toți artiștii din România să vină public și să își spună povestea legată de Organismele de Gestiune Colectivă. Nu fiți doar martori, acum este momentul în care putem să transparentizăm acest mecanism. Spuneți-vă experiența personală pentru ca realitatea să fie cunoscută publicului!

Stimați utilizatori, vă invit și pe voi să ne împărtășiți care este relația pe care o aveți cu Organismele de Gestiune Colectivă și de câte ori nu v-ați întrebat unde se duc banii pe care aceștia îi colectează!

Mai fac o completare, amendamentul propus de către Alina Gorghiu și Lucian Romașcanu a fost votat în unanimitate de toate partidele politice în Comisia pentru Cultură și Media a Senatului, pentru că au existat de-a lungul timpului foarte multe plângeri legate de abuzurile Organismelor de Gestiune Colectivă. Acesta este motivul pentru care insist ca toți cei care au fost victimele acestor abuzuri să iasă public.

Astfel, cea mai bună soluție este ca sumele prescrise după 3 ani să revină titularilor de drepturi – 30% în mod egal pentru fiecare membru al Organismului de Gestiune Colectivă și 70% către cea mai importantă formă de sprijin pentru artiști, Fondul Cultural Național – și fiecare organism să își publice formulele de calcul folosite. Legislația va stimula organismele să își facă treaba și să distribuie corect și transparent, cu riscul de a mă repeta, banii colectați în numele artiștilor și titularilor.”

 

Mulțumim! O zi bună!