Danemarca își trimite „întreaga artilerie” în Ucraina

0
193

 

 

 

 

Danemarca își trimite „întreaga artilerie” în Ucraina, a declarat premierul danez. Luând cuvântul la Conferința de Securitate de la Munchen, Mette Frederiksen a făcut apel la alte națiuni europene să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva forțelor invadatoare ale președintelui rus Vladimir Putin, transmite Business Insider.

„Ei ne cer acum muniție. Artilerie acum. Din partea daneză, am decis să donăm întreaga noastră artilerie”, a spus ea.

„Îmi pare rău să vă spun, prieteni, că încă mai există muniție în stoc în Europa”, a continuat ea. „Nu este vorba doar despre producție, pentru că avem arme, avem muniție, avem apărare aeriană pe care nu trebuie să o folosim noi înșine în acest moment, pe care ar trebui să o livrăm Ucrainei.”

Aceasta vine în contextul în care forțele ucrainene s-au retras din orașul cheie Avdiivka, situat în estul țării, pe fondul unei grave penurii de muniții.

Anunțul danez va fi o veste deosebit de binevenită în Ucraina, deoarece armata sa a fost lipsită de obuze de artilerie, forțând-o să reducă unele operațiuni, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi pentru Reuters în decembrie.

„Există o problemă cu muniția, în special (obuze) post-sovietice – adică de 122 mm, 152 mm. Și astăzi, aceste probleme există pe întreaga linie de front”, a spus el.