Comunicat A.U.R

0
274

Alianța pentru Unirea Românilor cere Ministerului Energiei să dea de urgență explicații publice asupra includerii în PNRR a firmei private GSP Power

Din totalul de 1,62 miliarde de Euro alocate Energiei prin Planul Național de Redresare și Reziliență, peste o treime sunt dedicate finanțării a două proiecte în valoare totală de 585 milioane Euro depuse de Romgaz în colaborare cu firma privată GSP Power. Niciun alt stat-membru UE nu a prevăzut în planul de redresare națională alocarea de fonduri către firme private. Mai mult decât atât, GSP Power va beneficia de aceste fonduri cu dedicație, fără nicio licitație organizată în prealabil și fără ca Ministerul Energiei să facă nicio selecție de oferte. De 6 zile, ministrul Energiei, Virgil Popescu nu este în stare să ofere o explicație pentru includerea în PNRR a unei firme private. 

Premierul Florin Cîțu a susținut acum șase zile că i-a cerut ministrului Virgil Popescu să explice public situația, iar ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, sub coordonarea căruia a fost elaborat PNRR, a declarat că alocarea acestor fonduri către cele două proiecte nu a fost decizia sa și nu știe nici cum firma GSP Power a fost selectată ca beneficiar al banilor. Pasarea responsabilității de la un minister la altul și tăcerea prelungită a ministrului Energiei nu sunt altceva decât o sfidare la adresa tuturor românilor. Deși GSP Power a depus aceste două proiecte și anterior, solicitând finanțare nerambursabilă prin Fondul de Modernizare acordat de către Comisia Europeană statelor UE mai puțin dezvoltate, includerea acestei firme ca beneficiar în PNRR este un fapt unic și scandalos, a declarat domnul George Simion, co-președinte al Alianței pentru Unirea Românilor.

GSP Power, singura companie românească ce deține platforme marine de foraj, este o societate de drept privat controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu și activează în domeniul operațiunilor petroliere offshore și al serviciilor pentru industria petrolieră. Faptul că o companie privată este, aparent, singura selectată să furnizeze un anumit serviciu pe piața din România, trebuie explicat atât românilor, cât și Comisiei Europene.

Alianța pentru Unirea Românilor cere ministrului Virgil Popescu să dea de urgență explicații publice asupra includerii firmei GSP Power în Planul Național de Redresare și Reziliență.

 

9 iunie 2021