Două acțiuni de infringement, una privind spălarea banilor și una privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei, au fost clasate, ca urmare a progreselor realizate de România privind combaterea celor două, după adoptarea a două proiecte de lege.
„La data de 20 decembrie 2023, Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement care se refereau la neîndeplinirea unor obligații prevăzute în Directiva (UE) 2018/1673 privind combaterea prin măsuri de drept penal a spălării banilor și Decizia-cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal.
Clasarea acestor proceduri a venit ca urmare a eforturilor depuse de Executiv și Legislativ, finalizate prin comunicarea progreselor realizate în combaterea spălării banilor și a manifestărilor prin care se incită la violență, ură sau discriminare. România a comunicat adoptarea de Parlament a legii nr. 102/2021 din 30 aprilie 2021 și a legii nr. 258/2023 din 1 octombrie 2023”, a informat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Care sunt modificările legislative
Este vorba despre o inițiativa care completează Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și care transpune dispozițiile Directiveu (UE) 2018/1.673 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2018 privind combaterea prin măsuri de drept penal a spălării banilor.
„După alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
(2^1) Constituie circumstanță agravantă săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor de către una dintre entitățile raportoare prevăzute la art. 5, în exercitarea activității sale profesionale”, prevede inițiativa.
De asemenea, „după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
(6) Dispozițiile alin. (1)-(4) se aplică și infracțiunilor de spălare a banilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean român sau de către o persoană juridică română chiar dacă fapta nu este prevăzută ca infracțiune și de legea penală a țării unde a fost săvârșită”.
În cel de-al doilea caz este vorba despre o modificare a Legii 286/2009 privind Codul Penal, prin care este introdus un nou articol:
„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Sursa: adevarul.ro