Brokerii spun că noul Cod Fiscal nu este favorabil pieţei de capital

0
2074

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, spune că proiectul de Cod Fiscal aprobat de Senat nu este favorabil dezvoltării pieţei de capital. Proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, adoptate de Senat, au intrat marţi în dezbatere la Camera Deputaţilor, forul decizional. Brokerii solicită menţinerea eliminării impozitului pe dividendele aferente acţiunilor tranzacţionate în cadrul pieţei de capital, precum şi eliminarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din investiţii atunci când contribuabilul realizează şi venituri din alte surse. De asemenea, ei sunt nemulţumiţi de faptul că veniturile obţinute de persoanele fizice rezidente în România din tranzacţionarea prin intermediari autorizaţi în România a acţiunilor unor companii rezidente în alte ţări sunt listate la Bursa de Valori din România, dar sunt considerate venituri din străinătate.

„Deşi considerată de actorii pieţei de capital o măsură lăudabilă, menită să mai dea o gură de oxigen acesteia, eliminarea impozitului pe dividende prevăzută în proiectul de Cod Fiscal depus la Senat nu a fost acceptată de senatori, fiind înlocuită cu introducerea unui impozit de 5% pe aceste venituri. Pe lângă încurajarea investiţiilor persoanelor fizice, măsura ar fi evitat şi dubla impozitare a profitului practicată în acest moment în cazul dividendelor distribuite către persoane juridice române cu deţinere mai mică de 10% din capitalul altei societăţi româneşti sau a unei deţineri a participaţiilor mai recente de un an de la data înregistrării în contabilitate a dividendelor”, spun oficialii asociaţiei.

Eliminarea impozitului pe dividende

Asociaţia Brokerilor solicită menţinerea eliminării impozitului pe dividendele aferente acţiunilor tranzacţionate în cadrul pieţei de capital, considerând că statul ar trebui să stimuleze astfel investiţiile transparente în acţiunile emitenţilor la bursa de valori şi listarea la bursă a unui număr cât mai mare de companii.

„Motivaţia reintroducerii de către Senat a impozitului pe dividende, respectiv «reducerea deficitului bugetar conform cerinţelor din raportul organismelor internaţionale» este infirmată de chiar declaraţiile publice anterioare ale reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice privind impactul relativ redus al veniturilor colectate din acest impozit la bugetul general consolidat, precum şi de posibilitatea ca măsura să ducă la creşterea încasărilor din impozitul pe profitul companiilor prin renunţarea la artificiile fiscale, acestea devenind neatractive în noul context”, informează asociaţia, citată de Mediafax.

O altă măsură care va descuraja comportamentul de investire al populaţiei este includerea veniturilor din investiţii în categoria surselor de venit supuse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), indiferent dacă există sau nu şi alte surse de venit asupra cărora contribuabilul plăteşte CASS, susţine Asociaţia Brokerilor.

„Proiectul de Cod Fiscal nu ţine cont de faptul că veniturile din investiţii nu sunt similare veniturilor fixe realizate ca urmare a unui salariu sau a altor venituri fixe similare. În condiţiile în care numărul investitorilor de retail pe piaţa de capital românească este şi aşa foarte mic, suprafiscalizarea impusă va determina reducerea şi mai drastică a acestora”, a explicat Dan Paul.