Branding si inregistrare marcii – tot ce trebuie sa stii

0
1335

Branding si inregistrare marcii – tot ce trebuie sa stii

Inregistrarea marcii este o modalitate de a-ti proteja proprietate intelectuala si de a-i impiedica pe altii sa foloseasca simbolurile sau cuvintele care reprezinta brandul tau.

Brandul este de fapt imaginea cu care te percepe publicul, este cel care te face cunoscut si care te ajuta sa iti construiesti reputatia. Imaginea pozitiva creata printr-un brand este printre cele mai valoroase active ale afacerii tale si trebuie protejata prin inregistrare marca.

 

Brandingul si inregistrare marcii

Brandul este modul in care orice afacere creeaza valoare, iar prin inregistrarea marcii iti pui in siguranta business-ul. Primul brand care poate fi folosit este numele companiei care trebuie sa fie unic si cat mai sugestiv. Acesta te poate ajuta sa creezi o marca, care, daca va fi inregistrata oficial, iti va aduce mai multe avantaje si beneficii.

Pentru a inregistra o marca la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci), poti apela la avocati specializati in domeniu proprietatii intelectuale.

Marca poate fi formata din cuvinte, nume, simboluri sau combinatii ale acestora si are ca scop identificarea produselor sau serviciilor unei companii.

 

Beneficiile marcii inregistrate

  • Marca iti asigura un cadru legislativ care iti protejeaza proprietatea intelectuala. Altfel spus, inregistarea oficiala a marcii iti aigura dreptul exclusive de proprietate si de utilizare pentru produsele sau serviciile pentru care a fost creata. Odata inregistrata marca, daca cineva o va folosi sau o va copia, il vei putea da in judecata pentru prejudicii.
  • Intrucat la inregistrarea unei marci este verificata unicitatea acesteia, Marca ta va fi unica. OSIM are responsabilitatea de a verifica acest lucru.
  • Marca inregistrata este o strategie vitala pentru companiile mari si un mijloc de identificare sigur al produselor si serviciilor pe care le ofera. Astfel, iti vei proteja produsele si serviciile si iti vei pastra intacte imaginea si valoarea business-ului.
  • Marca este de obicei numele sau sigla companiei si trebuie sa fie unica, usor de memorat si de identificat in randul concurentei. Astfel, va fi facil de recunoscut de clienti si iti va aduce valoare si vanzari.
  • Vei putea utiliza simbolul ® pe logo-ul tau. Acesta dovedeste ca marca ta este inregistrata si nimeni nu o va putea utiliza, iar daca o va face, vei putea sa il dai in judecata.
  • Te ajuta sa construiesti incredere si o imagine pozitiva asupra produselor si serviciilor pe care le oferi. Marca este o dovada a calitatii acestora, va fi recunoscut usor de toata lumea si va ajuta la fidelizarea clientilor loiali.
  • Marca este un semn de identificare a produselor tale, te evidentiaza in fata concurentei si ajuta clientii sa le gaseasca mai usor. Prin urmare, marca este o garantie a calitatii si actioneaza ca un instrument de marketing eficient.
  • Marca inregistrata este un bun care poate fi vandut, cesionat, francizat sau contractat comercial. De asemenea, este o imobilizare necorporala care avantajeaza compania.

 

Alege sa iti protejezi brandul si imaginea companiei si apeleaza la servicii profesionale de inregistrare a marcii. Acest lucru iti ofera un cadrul legislativ sigur pentru proprietatea intelectuala a companiei si, totodata, creeaza un activ valoros care iti va aduce multe beneficii.