Acuzaţii grave ale liberalilor la adresa primarului general şi a premierului pentru minciunile din campania electorală

0
610

Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, solicită primului-ministru Victor Ponta şi primarului general Sorin Oprescu scuze publice pentru promisiunile neonorate făcute bucureştenilor. Liberalul îl acuză pe edilul-şef al Capitalei că tergiversează intenţionat transformarea RADET în societate comercială, întârziind astfel fuziunea cu ELCEN.

La doi ani distanţă de la semnarea memorandumului de fuziune dintre ELCEN şi RADET de către „Victor Ponta la braţ cu Sorin Oprescu, calitatea serviciilor este tot mai proastă, iar bucureştenii plătesc tot mai greu facturile”, a spus viceprimarul Cornel Pieptea. „Sorin Oprescu dă întotdeauna vina pe altcineva. El spune că fuziunea dintre RADET şi ELCEN nu se face din cauza figurinelor şi a artiştilor din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Care este rolul bucureştenilor aici?! În această iarnă au fost patru avarii majore în Capitală, sute de bucureşteni au suferit, iar agentul termic a fost sub parametrii normali. Cauza colapsului financiar în care se află RADET este subfinanţarea sistemului de termoficare”, a declarat Cornel Pieptea. Viceprimarul a tras un semnal de alarmă cu privire la starea deplorabilă a conductelor şi a instalaţiilor RADET care nu vor mai rezista şi iarna viitoare dacă în această vară nu se vor face reparaţii capitale. El a propus ca reţeaua RADET să fie reabilitată direct de Primăria Capitalei, în caz contrar banii ar ajunge în conturile ECEN. Sunt voci care susţin că Sorin Oprescu vrea să lase moştenire „cartoful fierbinte” al fuziunii viitorului primar general.

Delegarea gestiunii, o problemă pentru edilul-şef

Cornel Pieptea susţine că primarul general Sorin Oprescu refuză să transforme RADET în societate comercială din cauza delegării de gestiune pe care trebuie s-o facă, ceea ce înseamnă să acorde la timp şi în totalitate subvenţia. O altă problemă ar fi întabularea a încă 400 de terenuri şi clădiri ale RADET pentru care Sorin Oprescu nu alocă fonduri. Pentru refacerea sistemului de termoficare şi crearea unui sistem centralizat de producere şi distribuţie a agentului termic ar fi nevoie de aproape un miliard de euro, susţine viceprimarul. Cu toate aceste neajunsuri, cea mai fierbinte problemă a fuziunii dintre ELCEN şi RADET, la care nu s-au găsit soluţii, este cea a transferului de acţiuni. Recenta decizie a Curţii Constituţionale prin care acţiunile unei entităţi economice ale statului nu pot fi transferate gratuit altei instituţii, de asemenea de stat, ţine în loc înfiinţarea SACET (Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică), deci şi fuziunea. “Numirea noului director al ELCEN este benefică pentru bucureşteni”, a comentat Cornel Pieptea nominalizarea fostului viceprimar Marcel Nicolaescu în funcţia de director al ELCEN.

Demisie impusă la ELCEN

După aproape un an de la preluarea managementului la Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), lui Gabriel Ignat i s-a cerut demisia. Sursele PUTEREA arată că Ignat a refuzat să ridice poprirea pe conturile RADET, iar PSD i-a cerut demisia din funcţie. Noul Consiliu de Administraţie al ELCEN, numit de CGMB luna trecută, l-a desemnat pe Marcel Nicolaescu director general al ELCEN.

„Am fost desemnat să conduc ELCEN, o companie de importanţă naţională în sistemul energetic. Este o mare provocare şi vreau ca, în scurt timp, alături de membrii Consiliului de Administraţie, să scoatem societatea din impasul în care se află. Aş dori ca în perioada următoare, CET-urile să devină adevărate centre de profit şi voi face toate diligenţele necesare în acest sens”, se arată în comunicatul de presă semnat de Marcel Nicolaescu.

Cine este Marcel Nicolaescu

Marcel Nicolaescu este cunoscut ca un om de încredere al primarului general Sorin Oprescu. Deşi a fost ales consilier general pe listele USL din partea liberalilor, anul trecut el a fost exclus din PNL şi primit în rândurile PSD, ocupând funcţia de viceprimar al Capitalei aproape doi ani. El a absolvit Facultatea Economia Industriei, Construcţiilor şi Transporturilor, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, cu specializarea management şi are peste 20 de ani de experienţă în management. De-a lungul timpului, şi-a desfăşurat activitatea în Ministerul Poştelor şi Telecomunicaţiilor, Romtelecom, Poşta Română, Compania Naţională a Sării (Salrom).

Despre Electrocentrale Bucureşti

ELCEN a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, ca filiala a SC Termoelectrica SA, prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri este acţionarul majoritar al ELCEN, deţinând 97,51% din titlurile companiei. ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional. Pentru 2014, ELCEN estimează o cifră de afaceri de aproximativ 1,6 miliarde de lei şi un profit brut de 31 milioane de lei.

 „Acum primarul general dă câţi bani vrea şi când vrea RADET-ului. Dacă ar fi Societate comercială şi ar exista o delegare de gestiune, nu ar mai putea să facă asta. Dar Sorin Oprescu nu consideră că RADET şi serviciile de calitate pentru populaţie sunt o prioritate a PMB”

Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei.