Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters. În decembrie, el fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.
UPDATE 14:04 Navalnîi a fost asasinat, susține jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace
Moartea lui Alexei Navalny, criticul lui Putin, a fost o „crimă”, a declarat Dmitri Muratov, jurnalist rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, potrivit Sky News .
De asemenea, Muratov, editor al ziarului Novaia Gazeta, a declarat că, în opinia sa, condițiile din închisoare au dus la decesul acestuia.
La 1 septembrie anul trecut, Muratov a fost declarat de autoritățile ruse drept „agent străin” pentru promovarea „opiniilor care vizează formarea unei atitudini negative față de politica internă și externă a Rusiei”.
UPDATE 13:58 Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că a deschis un caz privind moartea lui Alexei Navalnîi în închisoare, scrie Sky News .
„Departamentul de investigații al Comitetului de Investigații al Rusiei… a organizat o verificare procedurală privind moartea lui Navalnîi în colonia corecțională nr. 3”, se arată într-o declarație.
„În conformitate cu procedura stabilită prin lege, se desfășoară un set de măsuri de investigare și operaționale menite să stabilească toate circumstanțele incidentului”.
Guvernele internaționale și ONG-urile spun că comisia de anchetă rusă primește ordine de la Kremlin.
UPDATE 13:51 Cine este Aleksei Navalnîi
Născut într-un sat din vestul Moscovei, Aleksei Navalnîi s-a născut ca proprietar de fabrică și a devenit probabil cel mai cunoscut critic al lui Vladimir Putin, relatează Sky News .
Activismul său politic, inclusiv investigațiile extinse privind corupția la nivel înalt și candidatura la funcția de primar al Moscovei i-au adus faima și mulți au crezut că reprezintă o amenințare pentru Putin.
Într-o înregistrare video din închisoare, în ianuarie, Navalnîi apărea slăbănog, cu capul ras. Cu toate acestea, el a făcut haz de necaz în legătură cu o petrecere din Moscova, întrebând autoritățile ruse dacă au organizat „o petrecere normală sau o petrecere de karaoke”, provocând râsul unui judecător, amintește The Guardian .
La începutul lunii decembrie, el a dispărut dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde își ispășea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a numit răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin din anii 2010. El nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.
Fost politician naționalist, Navalnîi a contribuit la stimularea protestelor din 2011-2012 din Rusia, făcând campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul intim al lui Putin și împărtășind descoperirile în videoclipuri șmecherești care au adunat sute de milioane de vizualizări.
Punctul culminant al carierei sale politice a fost atins în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o competiție pentru primăria Moscovei pe care puțini au crezut că a fost liberă sau corectă. A rămas ani de zile un ghimpe în coasta Kremlinului, identificând un palat construit la Marea Neagră pentru uzul personal al lui Putin, vile și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o lucrătoare sexuală care a făcut legătura între un înalt oficial de politică externă și un oligarh bine cunoscut.
În 2020, Navalnîi a intrat în comă după o presupusă otrăvire cu noviciok de către serviciul de securitate FSB al Rusiei și a fost evacuat în Germania pentru tratament. El și-a revenit și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru încălcarea eliberării condiționate și a fost condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea, care vor totaliza peste 30 de ani în spatele gratiilor.
Putin a lansat recent o campanie prezidențială pentru cel de-al cincilea mandat al său. El este deja cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace și l-ar putea depăși dacă va candida din nou în 2030, o posibilitate, deoarece a făcut să fie rescrise regulile constituționale privind limitarea mandatelor în 2020.
UPDATE 13:46 Șeful de cabinet al lui Aleksei Navalnîi spune că nu a primit nicio confirmare că criticul lui Putin a murit, menționează Sky News .
Leonid Volkov a declarat că declarația serviciului penitenciar ar putea fi interpretată ca o „mărturisire” că l-au ucis în mod deliberat pe Navalnîi.
@Comisarul