România va consuma gaze doar din producţia internă

0
808

Începând de luna viitoare, România va consuma gaze naturale doar din producţia internă. „Aprilie, mai, apoi toată vara şi toamna acestui an, România va funcţiona fără gaze de import ruseşti. La această situaţie am ajuns în urma scăderii consumurilor specifice pe partea de industrie, dar şi a investiţiilor în eficienţă energetică”, a declarat, pentru Economica.net, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

Importurile vor fi destul de mici, pentru că România deține suficient gaz pe piaţa locală, însă prețul ar putea crește cu 6-7%, susţin reprezentanţii ANRE.

„Avem o hotărâre de Guvern care expiră la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie să se dea altă hotărâre de Guvern şi să se stabilească preţurile pentru etapele următoare ale aplicării calendarului (de liberalizare a preţului gazelor, n.r.). Se pune problema să modificăm calendarul după evenimentele reale. Calendarul iniţial spunea că se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare, n.r.), ori noi, pe piaţa liberă, avem 90 lei/MWh şi preţul are tendinţă de scădere. Nu avem cum să mai mergem peste nivelul pieţei”, a afirmat Niculae Havrileț.