Percheziții DNA în județul Dolj: Corupție și trafic de influență

0
68

După perchezițiile de joi ale DNA în județul Dolj, la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) și la spitalul CF din Craiova, soldate cu arestări, și la Iași au fost ochite instituții și persoane din sistemul medical, vineri. Ofiţeri ai DGA Iaşi au făcut mai multe percheziţii la locuinţele unor persoane şi la instituţii publice din judeţ, într-un dosar de corupţie, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. Două persoane au fost reținute.

Două persoane au fost reţinute în acest caz, urmând a fi prezentate în faţa judecătorilor Tribunalului Iaşi pentru emiterea mandatelor de arestare. Cele două persoane sunt acuzate de trafic de influenţă şi complicitate la uz de fals, respectiv cumpărare de influenţă şi uz de fals.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, una dintre persoanele reţinute în acest dosar a pretins şi primit în mod repetat de la mai mulţi cetăţeni, în lunile august şi septembrie a acestui an, sume cuprinse între 400 şi 700 de lei, banii fiind destinaţi unor medici şi asistenţi medicali ai Centrului de Sănătate Mentală Dr. Ghelerter Iaşi, din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi.

În schimbul banilor primiţi, persoana reţinută promitea că va determina cadrele medicale să emită documente false privind diagnostice medicale şi spitalizare în Centrul de Sănătate Mentală Dr. Ghelerter Iaşi, acordarea fictivă de îngrijiri şi tratamente medicale pe durata internării, eliberarea unor bilete de externare în fals, acordarea şi ulterior prelungirea unor foi de concedii medicale în fals în vederea strângerii documentaţiei medicale necesare pentru obţinerea unui certificat de încadrare în grad de handicap.
Pe 13 septembrie, persoana care a fost reţinută a primit suma de 400 de lei de la un investigator sub acoperire, promiţându-i acestuia că va interveni asupra cadrelor medicale din Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, Secţia de Ortopedie, în schimbul promisiunii de a determina un doctor ortoped ”să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu constând în emiterea, în fals, a unei documentaţii cu menţiuni nereale privind diagnostice medicale („entorsă la rotulă”), acordarea unor foi de concedii medicale în fals în vederea strângerii documentaţiei medicale necesare pentru obţinerea unui certificat de încadrare în grad de handicap”.

De asemenea, a promis aceluiaşi investigator că va interveni la un medic de familie din Paşcani să emită bilete de trimitere care să conţină menţiuni nereale privind diverse diagnostice necesare pentru obţinerea unui certificat de încadrare în grad de handicap.
Cea de-a doua persoană reţinută în acelaşi dosar, care de asemenea a fost reţinută, este acuzată că a indus în eroare un angajat din cadrul Primăriei comunei Tătăruşi, judeţul Iaşi care a primit înscrisurile (foi de concediu medical cu diagnostice fictive) întocmite şi eliberate în fals de cadre medicale din Spitalul Municipal Paşcani, Centrul de Sănătate Mentală Dr. Ghelerter Iaşi-Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi, în scopul de a obţine pentru sine, în mod repetat, un folos patrimonial injust prin încasarea indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit presei locale, percheziţiile au vizat şi Spitalul de Urgenţă din Paşcani. Conducerea instituţiei a comunicat că au fost ridicate „doar documente medicale”.

„La data de 31 octombrie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au pus în executare patru mandate de percheziţie domiciliară, din totalul celor 21 efectuate împreună cu poliţiştii din cadrul IPJ Iaşi, la mai multe persoane fizice şi la instituţii publice, de pe raza judeţului Iaşi, într-o cauză penală privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.într-o cauză privind săvârşirea infracţiunii de corupţie”, a transmis Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

Potrivit DGA, de asemenea, au fost puse în executare nouă mandate de aducere a unor persoane la sediul parchetului, pentru administrarea probatoriului în cauză.

Presa locală a relatat că percheziţiile au avut loc şi la Spitalul de Urgenţă Municipal din Paşcani. Potrivit telem.ro, percheziţiile, făcute în două secţii şi trei cabinele medicale, au vizat internarile fictive si decontarea unor servicii.

“În cursul zilei de 31 octombrie 2024, în cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Paşcani, s-au desfăşurat percheziţii la nivelul a două secţii şi trei cabinete medicale ambulatorii, în baza unor mandate de percheziţie emisie de Tribunalul Iaşi. Au fost ridicate, doar documente medicale: registre de consultaţii, registre de programări, fişe medicale, scrisori medicale, bilete de trimitere, certificate medicale. Cu ocazia efecturării acestor percheziţii, au fost identificate sau ridicate obiecte, bunuri sau valori de interes în prezenta cauză”, a transmis conducerea Spitalului Municipal Pascani.