Nicuşor nu le dă caldură, dar… le dă fertilizant!

0
477

 

Mai mulţi copii au ajuns la spital după ce au ingerat bobiţe albastre împrăştiate de angajaţii Administraţiei Lacul Parcuri şi Agrement în parcurile Cişmigiu şi Izvor, potrivit Antena 3. Aceste bobiţe sunt îngrăşământ pentru peluze, arbuştii de trandafiri şi pentru alte flori. Contactaţi de BdB, oficialii transmit că au afişat mesaje de atenţionare în parcuri, au informat prin intermediul social media populaţia şi au avut colaborări cu grupuri de iniţiativă civică.

Panourile şi afişele de informare au fost amplasate în mai multe locuri vizibile, din zonele circulate ale celor două parcuri, anunţă directoarea ALPAB, Corina Bega, pentru Buletin de Bucureşti.

Fertilizantul în cauză nu este otrăvitor, dar poate dăuna sănătăţii. Drept urmare, autorităţile le recomandă părinţilor să meargă imediat la spital cu cei mici, dacă au apucat să mănânce de pe jos bobiţele albastre. În plus, este recomandat consumul de apă din abundenţă. Acest fertilizant, NovaTec, este de obicei folosit pentru arbori, iar ALPAB l-a împrăştiat pentru peluze, flori şi tufele de trandafiri.

Firma din subordinea Primăriei a ales această variantă solidă de îngrăşământ în detrimentul celui lichid pentru a se elibera treptat în sol, ca nutrienţii să ajute plantele să treacă peste perioadele de secetă ce vor urma, perioade generate de schimbările climatice, a explicat Bega, pentru Buletin de Bucureşti.

Perioada de împrăştiere a îngrăşământului a început pe 15 ianuarie şi a ţinut până pe 2 februarie. Conform comunicatului ALPAB, substanța activă a produsului este un amestec de azot, potasiu, magneziu, calciu și fier care se eliberează în sol, pe timp îndelungat, sub acțiunea factorilor de mediu (ploaie, rouă etc). Producătorul în mod intenționat a colorat substanța în albastru, pentru ca aceasta să fie împrospătată atunci când nu mai este vizibilă operatorului. Va dura o perioadă până când se va absorbi în sol, dar oficialii spun că acest proces va fi grăbit de ploile care sunt anunţate în perioada imediat următoare.

Cei de la ALPAB îi atenţionează şi pe cei care au animale de companie să le ţină departe de peluze şi tufe, cel puţin până când îngrăşământul se va dizolva cu totul.

 

 

@Buletin de Bucuresti