Dacă ne loviți, vă vom lovi și noi cu forță

0
3557

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a ținut în Parlamentul de la Ankara un discurs în care s-a referit pe larg la americani:  „Este evident că aceia care spun „Dacă ne loviți, vă vom lovi și noi cu forță” nu au primit în viața lor o scatoalcă otomană.” Și liderul turc a continuat pe un ton belicos: „Dacă cei care vin și trec după cum vor prin Turcia cred că pot face orice fără să plătească, se vor convinge în curând că nu se poate.”

Această amenințare a lui Erdogan vine ca replică la afirmațiile făcute de comandantul șef al trupelor americane din Siria, generalul locotenent Paul Funk, într-un interviu dat în data de 7 februarie pentru New York Times, în care acesta declara că: „Dacă suntem loviți, vom răspunde agresiv. Ne vom apăra.”

Acest schimb verbal marchează o escaladare fără precedent a retoricii dintre Statele Unite și Turcia, două membre NATO,  presupus aliate.

Faptul că americanii îi sprijină pe kurzi, în vreme ce Turcia a lansat o operațiune militară vastă în regiunea Afrin din Siria, majoritar kurdă, a dus la iminența unei confruntări între forțele americane și turce. În zona Afrin există mai multe baze militare americane.

Kurzii, forța terestră cea mai eficientă în luptele împotriva ISIS, care au avut un rol decisiv în eliberarea fiefului jihadist Raqqa, sunt tratați de Turcia drept teroriști.

Amenințarea din Parlament a lui Erdogan a fost făcută cu două zile înainte de vizita în Turcia a secretarului de stat Rex Tillerson, de joi. Washingtonul a cerut Ankarei să manifeste reținere în Siria.

„Ei pot să spună ce vor. Reprezentanții lor din domeniul securității au venit, și secretarul lor de stat va veni și el, vom sta de vorbă”, a mai spus Erdogan de la tribuna Parlamentului turc. „Dar dacă lucrurile nu se desfășoară potrivit legilor și drepturilor, aceasta nu se poate numi parteneriat sau alianță.”

Deși Erdogan a afirmat că Turcia nu va lovi în mod deliberat forțele americane, el le-a avertizat pe acestea să stea departe de kurzi pe câmpul de luptă. „Vom distruge orice terorist vedem”, a spus Erdogan. „Atunci vor înțelege că ar fi fost mai bine pentru ei să nu-i sprijine.”

SURSA . Agerpres