Acciza la bauturi: Statul va pierde 15 milioane de euro daca nu scad birurile

0
849

Bugetul statului va pierde 15 milioane de euro daca acciza la bauturile spirtoase nu va scadea la 1 octombrie, avertizeaza asociatia Spirits Romania. In consecinta, va trimite joi Ministerului Finantelor o adresa in acest sens, informeaza Mediafax.

„Propunerile din noul Cod Fiscal, in care se regasesc masuri legate de scaderea accizelor la bauturi spirtoase si la vinuri spumante, sunt niste masuri reparatorii. In 2013, accizele la spirtoase au crescut cu 40%, iar acum le reducem cu 30%. Cresterea accizei la alcool a venit atunci ca o masura compensatorie pentru reducerea TVA la paine. In consecinta, piata fiscalizata de bauturi spirtoase a scazut dupa aceasta masura, in 2014, cu 20%”, a declarat Florin Radulescu, presedintele asociatiei Spirits Romania.

Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, acciza va scadea de la 1.065 la 750 de euro pe hectolitru de alcool pur. Totusi, comparativ, Bulgaria are un bir de 550 de euro.

Ce beneficii are scaderea accizei la bauturi spirtoase?

Romania produce si importa aproximativ 165 milioane de litri de bauturi spirtoase, din care 45 de milioane de litri e piata fiscalizata, ceea ce inseamna 180 de milioane de euro.

„Scaderea accizei la bauturi spirtoase are ca beneficiu incercarea de a reduce evaziunea fiscala. Exista posibilitatea sa mai scoatem la suprafata niste litri din piata neagra. Aceasta masura ne va aduce si o crestere a vanzarilor, deci o crestere a incasarilor la buget. Problema este ca daca vom aplica aceasta masura cu incepere de la 1 ianuarie 2016, asa cum s-a anuntat, va fi dezastruos pentru noi, pentru ca ultimul trimestru reprezinta in jur de 35-40% din afacerea cu bauturi spirtoase din Romania.

Daca masura o luam de la 1 ianuarie, magazinele si barurile nu se vor aproviziona in noiembrie si decembrie, asteptand sa cumpere la preturile noi din ianuarie. Practic, pierdem exact varful de vanzari, iar dupa 1 ianuarie este oricum o relaxare la consumul de alcool in piata”, a explicat Radulescu.

Asociatia cere astfel Ministerului Finantelor reducerea accizei sa fie operata de la 1 octombrie, pentru ca altfel si producatorii, si bugetul, vor pierde bani.

Proiectul noului Cod Fiscal mai include reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanti si alcool, eliminarea impozitului pe constructiile speciale si a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, precum si reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019

Sursa ziare.com