Mii de români participă sâmbătă la protestul împotriva defrişărilor masive

0
545

Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să iasă în stradă sâmbătă, în mai multe oraşe mari din ţară, pentru a protesta faţă de defrişările masive, dar şi a situaţiei controversate în ceea ce priveşte noul Cod Silvic. Pe reţelele de socializare, doar pentru marşul care va avea loc în Capitală, mai exact în Parcul Herăstrău, au confirmat participarea peste 9.000 de persoane, printre care şi mai multe persoane publice.

Mai multe organizaţii ecologiste au început deja acţiunea de mobilizare a românilor după ce ţara noastră a pierdut într-un secol aproape jumătate din păduri, iar conform ultimelor date Eurostat, ocupă loc în coada clasamentului privind suprafaţa împădurită. Anual, masa lemnoasă recoltată atinge un volum de aproximativ 19 milioane de metri cubi. „Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice există numai complicitate cu beneficiarii despăduririlor abuzive, aşa cum ne indică şi gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie. Nu veni singur, ia atitudine, gândește-te cum vom putea evita pe viitor astfel de situații”, este mesajul prezentat pe reţelele de socializare pentru atragerea de simpatizanţi ai cauzei. Astfel de proteste urmează să aibă loc în Alba Iulia, Arad, Bârlad, Braşov, Cluj, Ploieşti, Sibiu, Sighişoara, Suceava, Craiova şi Timişoara. Imaginile scandaloase prezentate în presă în ultimele luni, cu reprenzentaţii acelei firme austriece care acceptă să comercializeze lemn tăiat ilegal din pădurile româneşti au creat noi valuri în opinia publică

Iohannis, acuzat făţiş

Modificările aduse Codului Silvic au stârnit un adevărat scandal în Parlament, iar fostul ministru Doina Pană susţine că preşedintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament modificările pe fondul lobby-ului companiei austriece SC Holzindustrie Schweighofer SRL. Tot actualul parlamentar PSD a dezvăluit că aceştia au căutat-o în timpul mandatului său de ministru în încercarea de a stabili o întâlnire între ministru şi reprezentanţii companiei, însă ea a refuzat. De partea cealaltă, preşedintele Iohannis a precizat atunci când a trimis modificările pentru reexaminare că „intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi, sunt de natură să limiteze activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, având impact asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei şi să creeze premisă legislativă a unui tratament juridic discriminator”.