Manfred Weber (PPE): „Cazul Kovesi este un semn ca in Romania sunt probleme. Articolul 7 e insuficient!”

0
1377

Nu mai este un secret pentru nimeni că „România este pusă la colț pe coji de nuci”. Orice inițiativă a României este imediat taxată. Într-o manieră brutală care demonstrează, fără doar și poate, câteva aspecte.

În primul rând, atitudinea gulerelor albe față de România și români care sunt văzuți asemenea unor iobagi fără drepturi. Ci, doar cu obligați. De fapt, una singură: obligația de a nu ieși din cuvântul stăpânului! Adică, mai direct, suntem un fel de colonie!

În al doilea rând, disperarea factorului extern cu privire la trezirea României. Dacă până în urmă cu vreo 3 ani lucrurile erau clare în sensul că factorul extern avea controlul absolut, acum în infatuarea sa specifică, același factor extern este incapabil să înțeleagă faptul că România se trezește! Și, mai mult de atât! Începe să aibe un proiect. Un proiect care nu are nimic de-a face cu factorul extern. Un proiect care este specific României și care demonstrează că românii s-au cam săturat de statutul de colonie!

Aceste două realități generează reacții viscerale ale mult prea onorabililor europeni care ne înfierează constant. Este cazul domnului Manfred Weber, candidatul popularilor la sefia Comisiei Europene, care are un limbaj comun cu un alt european „pur-sânge”, Frans Timmermans. Cuvintele poate că sunt diferite. Însă mesajul este același: „sunteți o colonie!”. 

Interviul acordat de Manfred Weber, ziare.com, spune totul despre modul în care este privită România și românii; interviu care trebuie citit cu foarte mare atenție.

(…) Daca Romania ar fi din nou in situatia de a solicita aderarea la UE, credeti ca ar mai fi acceptata?

Este o intrebare grea. Avem acum multe mijloace de a obliga o tara sa urmeze criterii stricte privind statul de drept, daca vrea sa adere la UE. Dar nu avem la fel de multe mijloace sa determinam o tara membru sa pastreze statul de drept.

Tocmai de aceea avem nevoie de acest nou mecanism pe care il propun. Pentru toata Europa, fara nicio diferenta intre Nord, Sud, Est sau Vest, intre tarile bogate si cele mai sarace, aceasta este o chestiune fundamentala: oamenii isi doresc sa traiasca in state moderne, in care sa se respecte regulile.

(…) Cazul Kovesi este un semn ca in Romania sunt probleme. In mod normal, intr-o tara precum Romania, Guvernul ar trebui sa fie mandru ca primul procuror european sa fie o personalitate din Romania, cu credibilitate, cu atuuri puternice, care a convins o comisie precum LIBE sa o sustina. Eu cred ca este o onoare pentru Romania sa aiba pe cineva care sa atraga sustinerea larga a politicienilor europeni. M-as fi asteptat ca Guvernul sa o sustina. (citește tot interviul)

loading...