Încep negocierile politice în cazul Kovesi – șeful Parchetului European. Noua echipă de negociere a Parlamentului European se întâlnește marți la ora 10.00 cu reprezentanții Consiliului

0
665

Noua echipă de negociere a Parlamentului European se întâlnește, marți, la Strasbourg la ora 10.00 cu reprezentanții Consiliului pentru o primă discuție pe tema numirii Laurei Codruța Kovesi la Parlamentul European, au declarat pentru G4Media.ro surse parlamentare.

Potrivit acestora, nu se așteaptă la un acord mâine, fiind vorba de o primă întâlnire. ”Dacă Consiliul se va mișca repede, ar trebui să avem o decizie în curând”, au mai explicat pentru G4Media.ro sursele citate.

Inițial, G4Media.ro a scris că o decizie finală e foarte posibil să fie luată joi de ambasadorii statelor membre printr-un vot în COREPER, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles, dar nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla.

  • Pe data de 12 septembrie, europarlamentatul Siegried Mureșan a anunțat componența noii echipe a Parlamentului European care va negocia împreună cu Consiliul UE nominalizarea pentru funcția de procuror-șef european. Membrii noii echipe sunt Monika Hohlmeier, președinta Comisiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania, Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), S&D, Spania și Maite Pagazaurtundua, vicepreședintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), Renew, Spania.

Mai multe surse politice citate sâmbătă de B1TV declară că inclusiv Guvernul României ar urma să-și schimbe poziția și să susțină candidatura lui Kovesi. Voirica Dăncilă ar fi sfătuită să o susțină pe fosta șefă a DNA, la schimb cu obținerea sprijinului din partea opoziției pentru un vot în favoarea Rovanei Plumb în poziția de comisar european.

Contracandidatul Laurei Codruta Kovesi, francezul Jean-Francois Bohnert, a fost numit la sfârșitul lunii iulie la șefia Parchetului Național Financiar, echivalentul francez al DNA din Franța. Totuși, oficial Bohnert nu și-a retras candidatura, deoarece aceasta a fost depusă în nume propriui, nu din partea statului din care provine candidatul, însă Franța și-a schimbat poziția și a anunțat că o susține pe Laura Codruța Kovesi.

Parlamentul European a anunțat și după alegerile europarlamentare, care au schimbat componența politică a noului legislativ de la Bruxelles, că își menține susținerea pentru Laura Codruța Kovesi. Negocierile pentru șefia viitorului Parchet European au început sub mandatul vechiului Parlament.

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a declarat, sâmbătă, pentru B1 TV, că în cursul acestei săptămâni este foarte posibil un vot din partea statelor membre, în așa numita comisie COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană).

„A mai apărut o altă schimbare în Consiliu, Franța și-a schimbat poziția așa cum știm și treaba asta este confirmată, la fel am confirmat-o ieri și alaltăieri procedural și odată cu Franța își mai schimbă poziția și alte state membre. Am confirmat cu prim-miniștri din Benelux, din Belgia, Olanda și Luxemburg, mai sunt și state membre care își schimbă poziția și în condițiile acestea președenția Finandeză, săptămâna viitoare, în COREPER o să pună în discuție ideea asta, după ce marți va avea loc o rundă de discuții între noua echipă de negociere a Parlamentului și președinția Finlandeză. Candidatul francez a primit altă funcție, dar teoretic și procedural el poate să spună oricând că în cazul în care e numit procuror șef european preferă funcția asta, în cazul în care e numit, atâta timp cât el nu și-a retras candidatura”, a declarat Coloș pentru B1.ro.

sursa: g4media.ro

loading...