Generalul Dan Voinea a rupt tăcerea: Tudor Gheorghe arunca cu grenade la Revoluție să plece mulțimea

0
659

Generalul în rezervă, Dan Voinea, fostul procuror militar, care a anchetat timp de 19 ani faptele de la Revoluție, dezvăluie într-un intervi acordat lui Dan Andronic, pentru Evenimentul zilei, amănunte din culise despre căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu. În episodul privind rolul actorilor la Revoluție, Dan Voinea face dezvăluiri uluitoare:

„Să țineți minte un singur lucru dacă vă pasionează istoria şi evenimentele din decembrie, mi-au apărut ca manipulatori de manifestanţi, foarte mulți actori și nu orice actori, directori de teatru. Atât. La Arad, cel care manipulează manifestanţii era Vocilă, directorul teatrului. La Constanța, mi-a apărut directorul Teatrului Fantasio, care manipulează, intră în clădirea judeţeană. La Cluj, şi dosarul Clujului este printre primele pe care le-am trimis în instanţă, apare actorul Dorel Vişan, care era directorul teatrului atunci. La Craiova, cel care intră cu generalul Roşu şi aruncă grenade pe acolo de s-a speriat mulţimea, era Tudor Gheorghe.
– Cum adică arunca grenade?
– Mulţimea nu se dădea la o parte ca să intre armata să ocupe Consiliul Judeţean, şi a aruncat să facă potecă.”, povestește generalul Voinea pentru Evenimentul zilei. Integral la evz.ro

Despre cine a fost generalul Roșu povestesc foștii lui colegi. La Craiova au fost 19 morţi şi aproape 100 de răniţi. Colonelul Ion Bărbulescu, care se afla, în acel moment, în sediul Judeţenei de Partid, povesteşte pentru Adevărul: „A sunat telefonul. Generalul Roşu a ridicat receptorul şi a raportat că la Craiova e linişte, nu sunt incidente, nu există terorişti. A ascultat, apoi, atent şi imediat s-a schimbat la faţă. Mi-am dat seama că vorbea cu ministrul Apărării, mai ales că l-a salutat chiar aşa: «Să trăiţi, tovarăşu’ ministru!» (ministru era prosovieticul Nicolae Militaru). După ce a închis telefonul, l-a chemat pe unul, căpitanul Bratiloveanu, comandant de pluton, şi i-a dat ordin : «Urci în tanc şi porneşti în misiune! Mergi pe strada Unirii în jos şi, când ajungi la Casa Armatei, tragi o salvă cu mitraliera, apoi mai tragi o salvă lângă stadion, la spital, la fabrica Electroputere şi tot aşa! Bă, tragi, ai înţeles?» Eu eram cu colonelul Ion Păstaie lângă cei doi şi, pur şi simplu, am rămas blocaţi! Nu ştiam ce să mai zicem”. Vezi cum s-au împușcat între ei militarii craioveni.

sursa: curentul.info

loading...