DNA este participant activ la luptele politice din România

0
1101

Henry_Jackson_Society_logo.svg

The Henry Jackson Society este un grup de cercetare (think tank) britanic, format din cadre ale Universității Cambridge. În 2011, întreaga echipă a unui alt prestigios grup, Centre for Social Cohesion, s-a alăturat colegilor de la the Henry Jackson Society.
În ultimul raport al the Henry Jackson Society se arată că politicienii români sunt implicați în reglări de conturi și grave violări ale drepturilor omului, deghizate sub forma eforturilor anticorupție, se arată în documentul intitulat Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law /Luptând cu șmecherii împotriva corupției: Asaltul României asupra statului de drept, dezvăluie practici ce demonstrează continuitatea cu practicile comuniste.
De pildă Direcția Națională Anticorupție (DNA), este participant activ la luptele politice și există o strânsă legătură între cei vizați de acuzații și interesele celui care conduce țara, se arată în documentul respectiv.
Astfel, prin intermediul DNA, unii politicieni pot exercita influențe asupra unor funcții-cheie și pot dirija derularea anchetelor importante. În plus, se menționează și implicarea serviciilor secrete, care, împreună cu DNA, subminează independența justiției.
Cele mai importante dezvăluiri ale documentului dat publicității de the Henry Jackson Society privesc următoarele aspecte:
1. Există îngrijorări legate de faptul că serviciile secrete din România dirijează sub acoperire anchetele anti-corupție. Totuși, guvernul a refuzat să investigheze alegațiile conform cărora serviciile secrete au infiltrat justiția și procuratura.
2. Au existat și există numeroase abuzuri juridice. Persoane arestate au fost plimbate încătușate prin fața presei, rudele suspecților au fost amenințate că vor fi inculpate, suspecților li s-a oferit imunitate pentru a implica alte persoane mai importante politic, iar dovezile din dosare s-au scurs sistematic în presă.
3. Principii fundamentale, consacrate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, și de Charta Europeană a Drepturilor Fundamentale, sunt violate în mod sistematic. Printre acestea, dreptul la un proces echitabil și prezumția de nevinovăție.
După ce recomandă o intervenție a Departamentului de Stat american, a Comisiei Europene și a celorlalte organisme internaționale abilitate, raportul conchide:
Liderii europeni s-au arătat extraordinar de naivi crezând declarațiile României privind lupta împotriva corupției, luptă care a devenit o unealtă a corupției politice.
Există dovezi clare că anchetele sunt folosite pentru reglări politice de conturi, că procurorii acționează în complicitate cu anumiți oameni politici, că asupra judecătorilor se fac presiuni de către procurori pentru a exista o rată ridicată a condamnărilor, că serviciile de informații românești, lucrând sub acoperire, manipulează sistemul judiciar, iar că abuzurile din timpul proceselor au devenit o obișnuință. Astfel, standardele drepturilor omului sunt în mod regulat violate.
Toleranța Uniunii Europene față de ce se întâmplă în România creează riscul cât se poate de real al unui autoritarism, în timp ce alte țări au înțeles că asemenea campanii anticorupție au oferit acoperirea perfectă pentru nerespectarea standardelor democratice, care se presupune că ar trebui să fie liantul dintre toate țările europene.
SURSA : the Henry Jackson Society

loading...