De foame, te tii de perete? / Fii mandru, avem rachete!

0
158

Rachetele Patriot, care ar putea fi folosite începând de astăzi, vor acoperi cel puțin parțial problemele pe care România le are în sistemul său de apărare.

În primul rând, aceste arme sofisticate brevetate de americani folosesc un sistem avansat de interceptare a rachetelor plus sisteme radar de înaltă performanță, care pot intercepta avioane și rachete din cele mai sofisticate. Sunt sisteme de apărare antiaeriană la distanță și înălțime mare, care înlocuiesc vechile rachete sovietice pe care le are încă armata în dotare.

Rămân, deocamdată, descoperite zonele joase și cele foarte înalte, unde e nevoie de alte capabilități. Programul de achiziții militare lansat de România cuprinde toate categoriile de apărare antirachetă, spune Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning. Pentru contracararea unei drone cu încărcătură periculoasă, spre exemplu, care s-ar afla sub comanda unui terorist, ar fi nevoie de sisteme la joasă înălțime, amintește mai departe Chifu.

România se teme de Rusia, dar și de eventuale atacuri teroriste. Fixarea rachetelor Patriot pe litoral reprezintă, însă, o declarație pe care o face România și care urmează logica din Strategia Națională de Apărare, în care se vorbește direct despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse” și despre „acțiunile de militarizare a regiunii Mării Negre și de tip hibrid” desfășurate de Moscova. La inaugurarea primei baterii Patriot, care a avut loc joi la Capul Midia, ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, a punctat în discursul său că „Rusia și China vor să domine Vestul și să destabilizeze ordinea creată”.

loading...