Cu un picior degerat şi infectat, Tibi Uşeriu câştigă a doua oară cea mai îngrozitoare cursă din lume

0
1511

„În lume există mii de competiții de anduranță, însă numai câteva sunt cu adevărat demente: le poți număra pe degetele de la o mână. Visul meu ar fi să le iau pe rând, una câte una.

Deocamdată, 6633 Arctic Ultra rămâne, de departe, cea mai grea provocare – cursa vieții mele –, poate și fiindcă a fost cel mai bun loc de ucis demoni, amintiri, traume și iluzii.

A fost mult mai mult decât o competiție: a fost confruntarea pe viață și pe moarte cu trecutul, prezentul și viitorul meu. Acolo mi-am spus mie însumi lucruri de o sinceritate brutală, acolo am cântat Născătoarea cu voce tare și am făcut ceva ce nu mai făcusem nicăieri, niciodată: am stat de vorbă cu Dumnezeu. Acolo am murit și am renăscut de tot atâtea ori.

Acolo, în deșertul alb, mi-am recapitulat greșelile, m-am iertat cu totul și mi-am găsit repere noi. A fost cel mai bun loc în care puteam fi radical, fiindcă totul era atât de extrem, încât mă îndemna să-mi stabilesc alte coordonate de viață.”

Așa începe unul dintre cele mai dramatice capitole ale cărții lui Tibi Ușeriu, intitulat Fluturii mov, unde el explică detaliat ce presupune parcurgerea a 566 de kilometri printr-un infern de gheață aflat la capătul lumii.

După ce, în 2016, a câştigat 6633 Arctic Ultra din postura de outsider, în acest an Tibi s-a întors să-şi apere titlul.

Şi, în ciuda unui picior degerat şi a infecţiei declanşate din această cauză, în dimineaţa zilei de vineri, 17 martie, în jurul orei 9.25 (ora României), Tibi Uşeriu a terminat primul şi ediţia 2017 a celei mai îngrozitoare curse din lume.

E primul om care câştigă de două ori la rând 6633 Arctic Ultra.

Din clipa când a aflat de existenţa acestei competiții, care a exercitat asupra lui o fascinație morbidă, Tibi n-a mai avut stare. Era fericit când a aflat că a fost acceptat, la fel cum s-ar bucura un condamnat la moarte din Evul Mediu că, în sfârșit, după o lungă și chinuitoare așteptare, s-a găsit un călău ca să-l spânzure.

S-a întors victorios. A câștigat cursa propriei sale vieți după o încleștare dramatică, la limita supraviețuirii.

Părea că s-a lecuit de aurore boreale, nesfârșite ghețuri polare, plus drăcușori, vedenii și iluzii de pus pe iarnă. „Trebuie să fii nebun să te întorci acolo după ce ai făcut cunoștință cu iadul”, așa zicea Tibi în martie 2016, a doua zi după revenirea acasă, la Tășuleasa.

Iar prietenii lui zâmbeau ușurați: „N-o să se mai ducă, e clar!”

Însă în martie 2017 era tot acolo, înfruntând noi pericole, noi demoni și temperaturi mai mici cu 10-15 grade Celsius faţă de anul trecut. E singurul câștigător care a ales să se întoarcă să-și apere titlul.

Sau poate s-a întors să-și continue conversația cu Dumnezeu, mai știi?

Cert e că participarea lui Tibi la un nou 6633 Arctic Ultra, care s-a petrecut după recenta lansare a cărții sale, a generat un val de simpatie și susținere. Iar faptul că a avut cu el un telefon conectat la satelit și a putut vorbi uneori cu cei de acasă a viralizat totul.

Cronicarul de serviciu al poveștii lui Tibi, cel care ne-a ținut la curent cu suspansul acestei competiții anormale este Adrian Toma, el însuși ultramaratonist și prieten bun cu învingătorul de la 6633 Arctic Ultra.

Pentru că Adi ştie mai multe decât noi toți la un loc, am realizat următorul interviu:https://goo.gl/QYAtpi

loading...