Comunicat de presa

0
546

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) – reprezentativă pentru sectorul de activitate ,,Administraţie publică’’ având în componenţa sa sindicate din consilii judeţene, primării şi instituţii subordonate acestora, de pe întreg teritoriul ţării, continuă demersurile în vederea declanşării grevei generale ce presupune întreruperea activităţii timp de o zi în instituţiile din administraţia publică locală din România, ca urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de către Guvernul României faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din administraţia publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sectorul bugetar.

După trei ani de guvernare, constatăm că politicile actualului guvern cu privire la administraţia publică locală din România nu diferă cu nimic faţă de cele aplicate de către cel anterior iar refuzul ministerelor de resort de a organiza întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor reprezentative din administraţia publică, în vederea identificării unor soluţii urgente pentru îmbunătăţirea situaţiei salariaţilor din sectorul nostru de activitate, reprezintă încă o dovadă a desconsiderării nevoii la un trai decent al acestor angajaţi.

Asistăm în acestă perioadă la declaraţii şi promisiuni făcute din studiourile televiziunilor de către reprezentanţii Guvernului României, prin care suntem asiguraţi că începând cu anul 2016 va intra în vigoare o nouă lege a salarizării unitare, care însă nu a fost pusă la dispoziţia partenerilor sociali, fapt ce ne aminteşte de o altă practică împrumutată de la guvernaţii anteriori. Negocierea unui asemenea proiect legislativ este un proces de durată, dacă se doreşte într-adevăr echitate în ceea ce priveşte salarizarea diferitelor categorii de bugetari, prin urmare intrarea în vigoare a acestei legi începând cu ianuarie 2016 reprezintă fie o declaraţie fantezistă, fie promisiuni cu iz electoral, având în vedere că anul 2016 este anul în care vor avea loc alegerile parlamentare.

Le reamintim guvernanţilor că aceleaşi promisiuni le-au fost făcute salariaţilor din administraţia publică locală şi în anul 2012, când s-au angajat că vor modifica salarizarea deficitară a acestei categorii de personal, obţinând astfel votul majorităţii angajaţilor din primării şi consilii judeţene din România.

Modul în care şi-au respectat aceste promisiuni reiese din situaţia actuală privind salarizarea şi drepturile angajaţilor din administraţia publică locală din România, unde peste 50% din angajaţi au venitul egal cu salariul minim pe economie ( 975 lei). Din aceste motive are loc un exod masiv al salariaţilor din sector, care de multe ori preferă să desfăşoare activităţi necalificate în ţări din cadrul Uniunii Europene, pentru a-şi caştiga existenţa.

În consecinţă, solicităm Guvernului României, ca în cel mai scurt timp să organizeze o întâlnire cu reprezentanţii FNSA, în vederea asigurării unor drepturi minimale salariaţilor din administraţia publică locală, care să fie aplicate până la intrarea în vigoare a legii de salarizare promise, despre care aceştia susţin că va asigura echitate socială şi un trai decent pentru angajaţii din administraţia publică locală din România.

Revendicările noastre minimale şi decente sunt:

  1. Reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.
  2. Creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

În caz contrar FNSA va organiza următoarea acţiune de protest la jumătatea lunii aprilie 2015, şi anume grevă generală cu întreruperea activităţii timp de o zi în administraţia publică locală din România.

             

Valer Suciu

Preşedinte al FNSA

loading...